1 декември 2023 | 00:12

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28)

На 1 и 2 декември президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение в Дубай, Обединени арабски емирства, където ще ръководи българската делегация на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28) и ще участва в Срещата на върха за климата, която ще се проведе в рамките на световния форум.

На 1 декември (от 15.00 часа българско време) държавният глава ще открие национален павилион на България, с който страната ни ще разполага за първи път в рамките на ежегодния световен форум. В обособеното пространство представители на държавата, бизнеса, неправителствения сектор и науката ще имат възможност да представят постижения в декарбонизацията, както и дейността и амбициите си в сферата на технологиите и иновативните екологични производства. В откриващото събитие се очаква да вземат участие лидери на други държави и ръководители на делегации, представени на COP 28.

В програмата на държавния глава са предвидени редица двустранни срещи, както и участие в събитие на най-високо равнище за официално представяне на Декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Документът подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност и поставя амбицията за утрояване на ядрените мощности в световен мащаб в периода 2020 г. до 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5°С.