2 декември 2023 | 00:12

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28)

На 1 и 2 декември президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение в Дубай, Обединени арабски емирства, където ще ръководи българската делегация на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28) и ще участва в Срещата на върха за климата, която ще се проведе в рамките на световния форум.

На 2 декември президентът Румен Радев ще направи национално изказване в рамките на Срещата на върха за климата.

В програмата на държавния глава са предвидени редица двустранни срещи, както и участие в събитие на най-високо равнище за официално представяне на Декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия. Документът подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност и поставя амбицията за утрояване на ядрените мощности в световен мащаб в периода 2020 г. до 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5°С.