6 март 2013 | 00:12

Президентът Росен Плевнелиев и израелският държавен глава Шимон Перес ще отбележат заедно 70-годишнината от спасяването на българските евреи

В сряда, 6 март, президентът Росен Плевнелиев ще бъде на еднодневно работно посещение в Кралство Белгия. В 11.30 часа в Европейския парламент в Брюксел българският държавен глава и израелският президент Шимон Перес ще отбележат официално 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Специален гост на събитието ще бъде италианският писател Габриеле Нисим, който направи известно на света делото на големия българин Димитър Пешев и на българския народ чрез книгата си „Човекът, който спря Хитлер".

В присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Шимон Перес в Европейския парламент ще бъде открита изложбата „Труден избор с голямо значение: Съдбата на българските евреи”. Документалната и снимкова експозиция, подготвена от Държавна агенция „Архиви”, представя живота на евреите в България и тяхната пълна интеграция в обществото, надигането на антисемитизма в Германия и в Европа, който довежда до приемането на антиеврейското законодателство и у нас, както и спасяването на евреи от Европа чрез издаването на транзитни визи от български дипломати. Изследвания върху архивите на българското Министерство на външните работи показват, че в периода 1941-1943 г. български дипломати от цяла Европа са издали повече от 10 000 транзитни визи на евреи, които търсят спасение от Холокоста.

В Брюксел президентът Росен Плевнелиев ще има работни срещи с президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, с председателя на Европейската комисия Жозе Барозо, с българския комисар Кристалина Георгиева и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.