20 юли 2023 | 12:12

Започва набирането на кандидатури в конкурса за отличията в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ – 2023 година

 
 
През юли 2023 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България, носещ името на Джон Атанасов - един от създателите на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.
 
На 4 октомври тази година предстои да се отбележи 120-годишнината от рождението на световноизвестния изобретател от български произход. От 2003 г., когато е поставено началото на инициативата, Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.
 
Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.
 
Участниците в конкурса през 2023 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:
 
1. Награда „Джон Атанасов“ на президента; 
 
2. „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – две грамоти, първата – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и втората – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в олимпиадите по информационни технологии;
 
3. Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“;
 
4. Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“;
 
5. Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.
 
 
 
Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки български учени и експерти.
 
Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на инициативата Награда „Джон Атанасов“ е 10 септември 2023 година.
 
Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция.
 
Допълнителна информация може да се получи на тел. 02/9239289 и 02/9239393, както и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg .