4 април 2013 | 14:02

От днес започва конкурсът за присъждане на наградите на Президента на Републиката „Джон Атанасов“ за 2013 година


От днес, 4 април,  започва 11-то издание на конкурса за връчването на наградите на Президента на Републиката „Джон Атанасов“ на млади учени с постижения в сферата на информационните и комуникационните технологии.

През тази година държавният глава ще връчи отличия „Джон Атанасов“ в три категории:

- Награда „Джон Атанасов” за перспективен млад изследовател в сферата на информационните и комуникационните технологии.

- Грамоти  „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост“

- Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“

Официалната церемония по връчване на отличията „Джон Атанасов“ тази година ще съвпадне със 110-годишнината от рождението на големия изобретател от български произход на 4 октомври 1903 г. Събитията за отбелязване на юбилейната годишнина се организират от Администрацията на Президента, съвместно с Технически университет-София, Българската академия на науките и Федерацията на научно-техническите съюзи. Пълната програма за всички събития ще бъде публикувана през месец септември 2013 г.

Президентските отличия „Джон Атанасов“ ще бъдат връчени традиционно на 4 октомври.

През 2012 г. носители на отличията станаха възпитаникът на „Харвард“ и автор на два патента в областта на криптографията д-р Димитър Жечев, докторът по приложна биофизика на Университета „Станфорд“ Иван Димов, докторът по компютърна лингвистика в БАН Ивелина Стоянова, както и учениците Йордан Чапъров и Димитър Вулджев и техните преподаватели Руско Шиков, Антон Шиков, Мирослав Средков, Николина Николова, Диана Попова и Константин Делчев.

Документи за участие в конкурса ще бъдат приемани до 4 август 2013 г. на електронен адрес: nagradajohnatanasoff@president.bg, а правилата за всяка една от категориите може да намерите тук.

Кандидатите ще бъдат оценявани от Комисия по избор на носители на наградата и почетните грамоти, с участието на водещи изследователи и практици в областта на информационните и комуникационни технологии.

Допълнителна информация може да получите на тел. 02/92 39 106, както и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg