8 август 2014 | 16:04

Шест проектни предложения са номинирани за финалния кръг в конкурса за лого на президентските отличия "Джон Атанасов"

Общо шест проектни предложения са номинирани за финалния кръг на обявения от Администрацията на Президента конкурс за оригинално и разпознаваемо лого на отличията за забележителни постижения в сферата на информационните и комуникационните технологии „Джон Атанасов“. Победителят ще бъде избран на 20 август и оповестен на 21 август т.г.  
 
В първия етап на конкурса постъпиха общо 67 идейни проекта за лого на отличията, връчвани всяка година от държавния глава на обещаващи млади учени. На 5 август т. г. се състоя вторият конкурсен кръг, в рамките на който отпаднаха 12 проектни предложения заради несъответствие със зададените технически изисквания на конкурса. На третия етап, провел се на 7 август, от допуснатите 55 проекта професионалното жури отличи 20 предложения за лого, които ще бъдат представени на изложба през септември т.г. Към авторите на тези проекти ще бъдат изпратени спецификации за печат за изложбата до 31 август 2014 г. 
 
От отличените 20 проекта шест са номинирани за финалния кръг на конкурса, насрочен за 20 август, на който след направени препоръки към всеки от шестте проекта, журито ще излъчи победител на конкурса.
 
При класирането на идейните концепции журито взе предвид съвременното излъчване, оригиналността на идеите и наличието на смислов и графичен синтез на проектите за лого.
 
Имената на авторите на селектираните 20 предложения в азбучен ред са:
 
Александра Михалкова
Асен Димитров
Бойко Тасков
Весела Стоянова/Момчил Грозданов
Габриела Александрова/ Martin de Boissieu 
Габриела Стайкова
Гергана Цанкова
Илина Момчева
Любослав Сулев
Маргарит Ралев/Ангелина Томова
Маргарита Линкова/Деница Пенкова/Стилиян Бекриев
Мария Цветкова
Мартин Калев
Момчил Лисичков
Николай Генов
Самуил Лефтеров
Светозар Димитров
Симеон Кръстев
Станислав Стоянов
Стелиан Касабов
 
Инициативата „Джон Атанасов“ отличава обещаващи млади учени и се провежда в памет на най-знаменития изследовател от български произход в тази област, дал значим тласък на съвременното развитие на света чрез неговото откритие – компютъра АBC. 
 
Организаторите на конкурса благодарят на всички участници.