13 май 2015 | 12:12

Носителите на отличията „Джон Атанасов“ ще участват за втора поредна година в Софийския фестивал на науката

Администрацията на президента, за втора поредна година, ще бъде партньор на юбилейното, пето, издание на Софийския фестивал на науката, който ще се проведе от 14 до 17 май на сцената на Театър „София“ и парка „Заимов“ в столицата.
 
Фестивалът е мястото, където няма граница между наука и култура. Утвърдени български и световни учени ще представят на достъпен език най-новите достижения в областта на роботиката, генетиката, екологията, компютърните технологии и много други. 
 
В програмата на фестивала тази година първият носител на наградата „Джон Атанасов“ през 2013 г., д-р Преслав Наков, ще изнесе лекция на тема: „Преводът невъзможен“. В лекцията си д-р Наков ще обясни как превеждат компютрите и какви са основните проблеми пред най-използваните в момента технологии и може ли някой ден компютърът напълно да замести преводача. Презентацията на д-р Преслав Наков ще се проведе на 17 май (неделя) от 16:30 на сцена „Лаборатория“ на Фестивала. 
 
Повече информация за петото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката, както и пълната му програма може да видите на сайта на Британския съвет в София.