5 октомври 2015 | 18:06

Д-р Цено Галчев е носителят на президентската наградата „Джон Атанасов“ за 2015г.

Специалистът по микро-електромеханични системи д-р Цено Галчев е тринадесетият лауреат на президентската награда „Джон Атанасов“, присъждана за постижения в областта на информационните технологии.
 
Президентските отличия „Джон Атанасов“ отличават ежегодно от 2003 г. изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб. Сред досегашните лауреати на високото отличие са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в различни направления на информацонните технологии, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, микроелектроника, сензори и други.
 
Носителят на наградата за 2015 г., д-р Цено Галчев е доктор по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ. Научните му интереси са в областта на микро-електромеханичните системи (МЕМS). Д-р Галчев създава микросистеми, които  преобразуват кинетичната енергия около тях, в електричество, което може да захранва електронни системи и схеми. Разработената технология е патентована и поставя световен рекорд за ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. Научната тема, по която работи в момента, е свързана с разработването на различни микросистеми с цел да се записват електрическите сигнали в мозъка, да се изучава неговата дейност, и в бъдеще да може да се стимулират и модулират неговите функции. По линия на тези проекти си сътрудничи активно с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) - БАН. Д-р Галчев е автор на 30 научни труда с повече от 340 цитирания.
 
На 6 октомври във Vivacom Art Hall, д-р Галчев изнесе отворена лекция за широка публика. В нея той представи основните акценти и разяснения от работата си.
 
Носителите на грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” за 2015 г, са Марин Шаламанов и неговият учител Петър Петров, както и ученикът Виктор Кирилов и преподавателят Красимир Асенов, които през изминалата година спечелиха челни места в някои от най-трудните международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.
 
През тази година, конкурсът за отличията „Джон Атанасов“за първи път включи и две нови категории: грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст, отличили се с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси, и грамоти „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти на създатели под 35-годишна възраст, и които адресират въпроси с обществена значимост посредством компютърните технологии. 
 
Носител на грамотата “Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки за 2015г. е Христо Стоянов, студент първа година в Станфордския Университет в САЩ. Той представя България в международното състезание Intel ISEF 2015 в категорията „Софтуерни системи“, а през 2014 г. влиза в топ 5 на писмени разработки на конкурса RSI. 
 
За 2015 г. носители на грамота на президента за проект с висок обществен принос са Георги Държалинов и Станимир Ненов за създадената от тях платформа Privatami.bg. Проектът е със заложена социална функция, като основната му цел е да изгради правна култура в съзнанието на читателите си. Privatami.bg осъществява това публикувайки практични статии на юридическа тематика.
 
Лауреатите на всяко от отличията през тази година ще бъдат отличени с допълнителни награди от фондация “Америка за България”, SAP, Lenovo, София Тех Парк и WebIt. Целта на допълнителните награди е да разшири публиката пред която лауреатите ще могат да представят постиженията си, и да подпомогне по-нататъшното им професионално развитие:
 
  • Награда „Джон Атанасов“ – 10 000 лв., осигурени от фондация „Америка за България“;
  • грамота „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“ – екипът победител е от двама, за които съвместно  WebIT и София Тех Парк осигуряват посещение на световната конференция WebIT в град Истанбул през месец ноември;
  • Грамота „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ – таблет Lenovo и участие в тренировъчния лагер на компанията SAP в град Барселона през месец ноември;
  • Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ –таблет за всеки от учениците и лаптоп за преподавателите, предоставени от Lenovo, както и участие на учениците в тренировъчния лагер на компанията SAP в град Барселона.