НОВИНИ

2012-03-22 11:00:00

Приключи „месецът на политическите консултации”, иницииран от президента Росен Плевнелиев

Държавният глава се срещна с ръководството на ПП „Атака”

Приключи „месецът на политическите консултации”, иницииран от президента Росен Плевнелиев. През следващите седмици държавният глава ще обобщи пред Народното събрание резултатите от поредицата срещи с ръководствата на парламентарно представените политически сили и на основата на очертаните консенсусни приоритети на парламента ще бъде предложен конкретен план за реализация на мерките през 2012 година, обяви президентът. В края на годината той ще отчете пред депутатите постигнатия напредък по всяка от мерките, които предстои да бъдат предложени на народните представители.

Президентът проведе заключителна среща в рамките на „месеца на политическите консултации” с ръководството на ПП „Атака”. „Позицията на партията и конструктивните разговори дават надежда, че консенсус по националните приоритети може да бъде постигнат”, подчерта Росен Плевнелиев.

Необходимостта от промени на Изборния кодекс, мерките за насърчаване на икономическия растеж и заетостта, насърчаването на индустриите с висока добавена стойност и иновациите, както и реформите в ключови сектори като сигурността, администрацията и водният сектор, бяха сред основните теми по време на срещата на държавния глава с ръководството на партията. Единно бе мнението, че за постигане на икономически растеж не трябва да се разчита единствено на средствата от ЕС, но и на по-ефективно използване на публичните средства за развитие на инфраструктурата, науката и иновациите и за повишаване на жизнения стандарт в страната. Трябва да бъдат подкрепяни инвестиции не в МОЛ-ове, а в технологии, обобщи държавният глава след срещата.

Лидерът на партията Волен Сидеров запозна президента Плевнелиев с позициите на партията по реализацията на големите енергийни проекти и възможностите за диверсификация на енергийните източници. Необходимо е намаляване на енергоемкостта на българската икономика, а енергийната ефективност трябва да бъде национален приоритет, припомни позицията си президентът.

Според лидера на „Атака” Волен Сидеров допитването до народа като инструмент за постигане на национален консенсус трябва да се използва по-активно. Според него, могат да бъдат инициирани референдуми за строежа на нови ядрени мощности в България, както и по въпроса за членството на Турция в Европейския съюз.

Пред държавния глава ПП „Атака” представи и позициите си по възможностите за финансиране на външния дълг с падеж в началото на 2013 година. Росен Плевнелиев коментира, че ситуацията на международните пазари е спокойна и моментът е добър за страната ни да емитира външен дълг, като същевременно се запази консервативно управление на средствата в т.нар. „Сребърен фонд”.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

5 май 2021 | 21:09
На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство, заяви държавният глава

5 май 2021 | 16:04
Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК, направена по време на консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии и коалиции

5 май 2021 | 12:12
Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова подчерта, че няма обективна възможност за съставяне на правителство

1 май 2021 | 14:02
С общи усилия трябва да направим така, че Първомай, региона и България да стават все по-привлекателно място с достоен стандарт на живот, пълноценни възможности за развитие на младите хора и добро бъдеще на децата. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес посети Първомай по случай празника на града и взе участие в тържественото откриване на 48-ите Майски културни тържества „Първомай 2021“.