НОВИНИ

2012-03-27 14:00:00

България е изпълнила всички критерии и следва да се присъедини към Шенгенското пространство през есента на тази година, смятат президентите Росен Плевнелиев и Вацлав Клаус

България е изпълнила всички критерии и следва да се присъедини към Шенгенското пространство през есента на тази година. Спазването на правилата е гаранция за равнопоставено партньорство в Европейския съюз. Около тази позиция се обединиха днес президентите на България и Чехия Росен Плевнелиев и Вацлав Клаус. По покана на българския държавен глава президентът на Чешката република Вацлав Клаус е на еднодневно работно посещение у нас. Президентите на България и Чехия проведоха среща “на четири очи” и ръководиха пленарните разговори на официалните делегации на двете страни.

Двамата президенти обсъдиха интереса на новоприетите страни-членки за запазване на потенциала на Кохезионната политика. И Росен Плевнелиев и Вацлав Клаус смятат, че Кохезионната политика не е просто средство за преразпределяне на средства в рамките на Съюза, а инструмент за устойчиво развитие на ЕС. Българският държавен глава посочи необходимостта от съхраняване както на сегашния размер на Кохезионния фонд, така и на средствата по Общата селскостопанска политика.

Търговско-икономическите отношения също бяха във фокуса на разговора между делегациите на двете страни. Съществува позитивна тенденция в двустранния стокообмен, който през миналата година надхвърля 1 млрд. лева, и бе потвърден интересът на двете страни към последващо нарастване на взаимните инвестиции. За последните 15 години чешките инвестиции в България надхвърлят 2 млрд. лева. “Чехия е постигнала много в сферата на енергийната ефективност, нискокарбоновата икономика и управлението на водните ресурси – това са секторите, към които сега се обръща България, и ние приветстваме чешките инвестиции и обмяната на опит”, заяви Росен Плевнелиев.

Българският държавен глава прие поканата на своя чешки колега да посети Прага през есента на тази година, когато под патронажа на двамата президенти ще бъде открита изложба на тракийските златни съкровища в двореца “Храдчани” в чешката столица. Специално бе подчертана ролята на културното сътрудничество между двете страни и развитието на туризма.

В рамките на визитата си чешкият държавен глава ще проведе срещи със заместник министър-председателя на Република България Цветан Цветанов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

По-късно през деня Вацлав Клаус ще представи книгите си „Европейска интеграция без илюзии” и „Къде започва утре?”.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ