НОВИНИ

2012-03-28 17:30:00

Утвърждаването на марката «България» - основна мисия на българската дипломация

Президентът Росен Плевнелиев закри в МВнР конференцията на ръководителите на дипломатическите ни мисии зад граница


Президентската институция няма да бъде втори център на външната политика и ще работи не в конкуренция, а в сътрудничество с Външно министерство и дипломатите ни зад граница за провеждането на активна и ефективна външна политика. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред повече от 60 ръководители на българските дипломатически мисии в чужбина. В присъствието на министъра на външните работи Николай Младенов държавният глава закри двудневната конференция на посланиците, организирана от МВнР.

Привличането на качествени чуждестранни инвестиции и намирането на нови и разширяването на съществуващите пазари на българска продукция президентът очерта като основни приоритети на дипломатите ни. От тях президентът очаква точна, изпреварваща и изчерпателна информация за тенденциите във всяка държава, за техните позиции на международните пазари, действията им и постигнатите резултати. Само по този начин страната ни може да се позиционира стратегически, посочи президентът. Според Росен Плевнелиев, официалните посещения в чужбина на българските държавници трябва да бъдат подготвени с подписването на конкретни договори, а не само на меморандуми. Българските дипломати трябва да следят и за спазването на поетите държавни ангажименти, категоричен бе държавният глава.

Росен Плевнелиев се обяви за „активен маркетинг” на българското в чужбина. Трябва да бъде утвърдена марката „България” и това е основна мисия на българската дипломация. „Можете да платите на някого да поправи имиджа ви, но не можете да му платите да формира репутацията ви. Репутацията е последователно усилие на много лидери, политици и дипломати. Българската репутация в чужбина не се формира от новите ни посланици, а е резултат от последователните усилия и работата на всички ни. „Искам да наложим марката „България” и нейната репутация, да ни свързват с нещо градивно, позитивно и успешно, обърна се президентът към ръководителите на дипломатическите ни мисии.

Президентът отново подчерта, че през 2012 г. България трябва да има консенсусна стратегическа програма за развитие до 2020 година и дипломатите трябва да познават заложените в нея приоритети. „Българската външна политика не може да има други цели, освен благосъстоянието, благоденствието и успеха на нацията”, категоричен бе държавният глава. Според него, трябва да бъдат по-активни връзките на България с развитите индустриализирани държави и да се търсят нови пазари както в страните от Европейското икономическо пространство, така и в държави като Бразилия, Виетнам, Индия, Катар, Китай, Южна Корея, Япония и други. От особено значение са и контактите с чужденците, завършили образованието си в България и потенциалът на тези връзки трябва да се използва за изпреварващо позициониране на страната ни на местните пазари, каза още президентът.

Държавният глава се обяви за „честност” в отношенията с Брюксел и призова за общи усилия, с които да бъдат овладяни механизмите за отстояване на българските интереси в европейските институции. Активната и непрекъсната комуникация с Брюксел е от решаващо значение. „Не сме перфектни, но ако имаме проблеми, по-добре да ги показваме, отколкото да ги прикриваме и тогава ще ни уважават много повече”, каза Росен Плевнелиев.

Българската дипломация трябва да продължи целенасочените си усилия на Балканите и в Черноморския регион, да търси реализацията на регионални проекти, изтъкна още президентът. Той открои и необходимостта от разширяване на контактите и работата с българите в чужбина.

Трябва да покажем истинската България, нейния успех и развитие, за да излезем от клишетата за страната ни, това е мисията на българските посланици, подчерта още държавният глава пред ръководителите на дипломатическите ни мисии зад граница.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

11 юни 2021 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които двустранното партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

11 юни 2021 | 15:03
За по-амбициозни и резултатни отношения между Република България и Република Ирак се обявиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и Нейно Превъзходителство Лина Джалал Омар Тофик. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между двете държави в широк кръг от сфери.

11 юни 2021 | 15:03
На 10 юни 2021 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

11 юни 2021 | 11:11
„Героите на национално-освободителните борби се изправиха с пушка в ръка срещу петвековния поробител. Имаше и други, не по-малко силни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощ, създадоха българските духовни институции.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна.