НОВИНИ

2012-05-08 09:45:00

С указ през април е помилван български гражданин в тежко здравословно състояние

По предложение на Комисията по помилването с указ от 27 април т.г. е помилван 38-годишен български гражданин, осъден на 2 години лишаване от свобода за извършена кражба на вещи, които е върнал на собственика. Това сочи за месец април на Комисията по помилването при президента.

Комисията е предложила на вицепрезидента да помилва осъдения, чийто случай е преценила като изключителен. Помилваният боледува от множество тежки заболявания. След привеждане на присъдата в изпълнение здравословното му състояние рязко се е влошило. Изтърпяването на наказанието е прекъснато за срок от три месеца след четвъртия месец. Оттогава прекъсването е удължавано два пъти за по три месеца. Според лекарското заключение, подкрепено от подробна медицинска документация, състоянието е необратимо и несъвместимо с ефективно изтърпяване на наказанието, тъй като пребиваването в затвора е опасно за живота на осъдения. При проверките през време на прекъсванията е установено, че лицето се намира на посочения домашен адрес в неподвижно състояние и без възможност да се обслужва самостоятелно. Срещу осъдения няма заведени граждански искове. Състоянието, в което той се намира, не би му позволило да извърши ново престъпление, се посочва в мотивите на предложението на Комисията до вицепрезидента Маргарита Попова.

Общият брой на постъпилите до момента молби за помилване достига 440, като 76 от тях са получени след 1 април тази година. През отчетния период Комисията е разгледала 87 преписки. Вицепрезидентът се е произнесъл окончателно с решение за помилване в един от случаите, 72 преписки са решени с отказ от помилване, а 14 са прекратени. В процес на разглеждане са 126 преписки, а по 226 се изчаква допълнителна информация от други институции.

През месец април броят на решените молби съответства на броя на новопостъпилите. Подобрена е и комуникацията с местата за лишаване от свобода, се казва още в отчетния доклад на Комисията по помилването при президента.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 октомври 2021 | 17:05
Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.

21 октомври 2021 | 13:01
Илияна Йотова почете героите, извоювали свободата на Родопите

20 октомври 2021 | 20:08
Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предци, които спасиха българските евреи. Дори и в най-мрачния период на човешката история нашият народ постигна победа на човечността, солидарността и смелостта, които и днес изграждат тъканта на българското общество. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Еврейския културен дом в София участва в откриването на инициативата „Запомнени заради доброто“, създадена по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

20 октомври 2021 | 18:06
Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.