НОВИНИ

2012-05-08 09:45:00

С указ през април е помилван български гражданин в тежко здравословно състояние

По предложение на Комисията по помилването с указ от 27 април т.г. е помилван 38-годишен български гражданин, осъден на 2 години лишаване от свобода за извършена кражба на вещи, които е върнал на собственика. Това сочи за месец април на Комисията по помилването при президента.

Комисията е предложила на вицепрезидента да помилва осъдения, чийто случай е преценила като изключителен. Помилваният боледува от множество тежки заболявания. След привеждане на присъдата в изпълнение здравословното му състояние рязко се е влошило. Изтърпяването на наказанието е прекъснато за срок от три месеца след четвъртия месец. Оттогава прекъсването е удължавано два пъти за по три месеца. Според лекарското заключение, подкрепено от подробна медицинска документация, състоянието е необратимо и несъвместимо с ефективно изтърпяване на наказанието, тъй като пребиваването в затвора е опасно за живота на осъдения. При проверките през време на прекъсванията е установено, че лицето се намира на посочения домашен адрес в неподвижно състояние и без възможност да се обслужва самостоятелно. Срещу осъдения няма заведени граждански искове. Състоянието, в което той се намира, не би му позволило да извърши ново престъпление, се посочва в мотивите на предложението на Комисията до вицепрезидента Маргарита Попова.

Общият брой на постъпилите до момента молби за помилване достига 440, като 76 от тях са получени след 1 април тази година. През отчетния период Комисията е разгледала 87 преписки. Вицепрезидентът се е произнесъл окончателно с решение за помилване в един от случаите, 72 преписки са решени с отказ от помилване, а 14 са прекратени. В процес на разглеждане са 126 преписки, а по 226 се изчаква допълнителна информация от други институции.

През месец април броят на решените молби съответства на броя на новопостъпилите. Подобрена е и комуникацията с местата за лишаване от свобода, се казва още в отчетния доклад на Комисията по помилването при президента.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 юли 2021 | 17:05
Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина

27 юли 2021 | 15:03
Соня Момчилова има над тридесетгодишен опит в сферата на журналистиката и медиите.

26 юли 2021 | 16:04
България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, заяви българският държавен глава на среща с австрийския си колега

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.