НОВИНИ

2012-05-09 12:15:00

Росен Плевнелиев: Ограничаването на държавните разходи в ЕС трябва да бъде съпроводено с мерки за икономически растеж

Икономическият растеж не може да бъде купен с дългове, а трябва да бъде изработен, подчерта днес президентът Росен Плевнелиев в изказване пред студенти в Софийския университет. Заедно с европейския комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, държавният глава откри публична дискусия на тема „Изчерпан ли е европейският проект”, която се провежда по повод 9 май - Денят на Европа.

Според държавния глава, ограничаването на държавните разходи трябва да бъде съпроводено с мерки за икономически растеж и за намаляване на безработицата, повишаване на производителността на труда и на конкурентоспособността. Президентът посочи, че няма лесни решения в условията на криза, но всяка една реформа за подобряване на бизнес средата, в подкрепа на малкия и средния бизнес и всяко действие за намаляване на младежката безработица със сигурност ще доведат до успех. „Решението не е Европа на две или три скорости, а Европа на солидарността и отговорността”, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Кризата може да бъде преодоляна единствено с решителност и кураж, допълни президентът. Въпросът е как да превърнем Европа във водеща политическа, икономическа, научна и технологична глобална сила. Единствено единни в своето многообразие държавите от ЕС могат да бъдат фактор на световната сцена, редом с най-големите световни играчи, подчерта още президентът пред студентите.

„Европа без граници е сърцето на европейската идея и съм убеден, че България, че страната ни е способна да защитава външната граница на Европейския съюз съгласно европейските стандарти”, каза още президентът Росен Плевнелиев. Пред медиите държавният глава коментира, че страната ни трябва да проведе още много реформи като отговорен член на Европейския съюз. „Трябва да доведем докрай усещането на гражданите и на българското общество за справедливост и за работеща правораздавателна система”, изтъкна президентът. България трябва да подобри средата за правене на бизнес и да увеличи инвестициите в иновации и знание, но може да даде и урок на другите държави в ЕС по финансова стабилност и нисък държавен дълг, допълни пред медиите Росен Плевнелиев.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 юли 2021 | 17:05
Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина

27 юли 2021 | 15:03
Соня Момчилова има над тридесетгодишен опит в сферата на журналистиката и медиите.

26 юли 2021 | 16:04
България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, заяви българският държавен глава на среща с австрийския си колега

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.