НОВИНИ

2012-05-09 16:30:00

УНИЦЕФ: България е добър пример с начина, по който се фокусира върху проблемите и ги решава

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес с регионалния директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и страните от ОНД Мари-Пиер Поарие. Държавната политика в областта на закрилата на детето и необходимостта от инвестиции в подкрепа на ранното детско развитие бяха основните теми на разговора. Политиците не трябва просто да харчат публичните средства, а да ги инвестират целенасочено и с дългосрочен поглед върху възвръщаемостта, подчерта президентът по време на срещата.

Мари-Пиер Поарие определи като България като добър пример с начина, по който се фокусира върху проблемите и ги решава. Положението на детето трябва да се постави в центъра на държавната политика за растеж, защото инвестициите в ранно детско развитие имат гарантирана висока възвръщаемост, подчерта Поарие.

„Това, което правите с реформата по деинституционализация, е изключително и трябва да бъде популяризирано, за да окуражи и да покаже и на други държави със сходни проблеми, че е възможно да има положителна промяна”, каза още регионалният директор на УНИЦЕФ. Според нея обаче, само тази реформа не е достатъчна и трябва да бъде поставен акцент върху семейството. Това не трябва да е само план на правителството, а е необходимо да се превърне в план и на обществото. Гражданският сектор и бизнесът също трябва да осъзнаят ползата от партньорства в интерес на децата, единодушни бяха Мари-Пиер Поарие и президентът Росен Плевнелиев.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

29 юли 2021 | 17:05
Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина

27 юли 2021 | 15:03
Соня Момчилова има над тридесетгодишен опит в сферата на журналистиката и медиите.

26 юли 2021 | 16:04
България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, заяви българският държавен глава на среща с австрийския си колега

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.