НОВИНИ

2012-05-24 18:00:00

Маргарита Попова: Двустранното сътрудничество между България и Чехия е път за преодоляване на кризата

Двустранното сътрудничество между България и Чешката република е прекрасен начин двете държави да преодолеят последствията от икономическата и финансова криза. Около това мнение се обединиха вицепрезидентът Маргарита Попова и Мирослава Немцова, председател на Долната камара на парламента на Чешката република по време на срещата си. Българският вицепрезидент е на работно посещение в Чехия, където ще участва в Традиционния събор на българите в Централна Европа.

Мирослава Немцова приветства българския гост като изрази задоволство от факта, че визитата се случва на 24-ти май, защото Кирил и Методий са личности, които свързват силно двата народа. Тя определи като отлично нивото на съвременните политически отношения между двете държави. От изключително значение е отличните връзки между институциите на двете държави да се пренесат и на полето на икономическите взаимоотношения, каза Мирослава Немцова и уточни, че България е много популярна дестинация сред чешките туристи.

Вицепрезидентът Попова изрази своята увереност, че Европа ще преодолее кризата и ще излезе по-силна от нея. „Съгласна съм, че трябва да активизираме отношенията в икономическата област, особено в секторите на туризма и енергетиката”, подчерта тя. Съвместни двустранни компании и обмена на кадри в научната област са другите възможни насоки за сътрудничество, според Маргарита Попова.

Вицепрезидентът изтъкна финансовата стабилност в България, както и факта, че вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков зае поста на председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие. „Това е голямо признание за политиката на българското правителство във финансовата област”, подчерта Маргарита Попова.

Мирослава Немцова представи пред българския вицепрезидент идеите на чешките институции за честванията догодина на 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на Светите братя и покани Маргарита Попова на тържествата. Вицепрезидентът Попова заяви, че българската държава ще направи всичко възможно, за да се включи достойно в тържествата. „Делото на Кирил и Методий и техните ученици за изграждането на Европа е основание за гордост в България”, подчерта тя.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград