НОВИНИ

2012-05-25 14:00:00

Маргарита Попова: Признателни сме на Чешката република за отношението към българската общност

„Изказвам своята гореща благодарност към Чешката република за европейското отношение към българската общност и помощта, която им оказвате в реализацията на културни и учебни проекти”. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова днес по време на срещата си с Милан Щьех, председател на Сената на Чешката Република.

Двамата направиха преглед на двустранния политически диалог и го определиха като активен и отличен. „Благодаря на Чехия за принципната и последователна подкрепа, която оказва на България по пътя й към пълноправно членство в Шенген”, каза Маргарита Попова.

От своя страна Милан Щьех подчерта значимостта на инвестициите, които чешки компании правят в България в сферата на енергетиката и заяви, че Чешката република подкрепя и развива политика на енергийна независимост.

„Българското правителство направи много от 2009 г. досега по отношение на подобреното усвояване на еврофондовете и развиването на кохезионната политика. В момента в България има финансова стабилност и устойчивост”, заяви българският вицепрезидент.

По време на срещата Маргарита Попова и Милан Щьех изразиха подкрепата си за европейската и евроатлантическата перспектива на държавите от Западните Балкани.

По-късно Маргарита Попова участва в тържествата по повод завършването на учебната година на учениците от българското училище в Прага „Д-р Петър Берон”. „Горда съм като виждам как сте възпитали тези малки българчета, как вдъхновено те изпълняват химна „Върви народе възродени”, отбеляза в приветственото си слово вицепрезидентът Попова. Тя подчерта ролята на учителите, които с работата си се превръщат в истински следовници на делото на Светите братя Кирил и Методий.

След тържеството Маргарита Попова се срещна с учителския колектив на българското училище. „Където и да ходя в чужбина, винаги посещавам българско училище и винаги се срещам с българската общност. Вашият труд заслужава истинско уважение, защото вярвам, че децата, които учите тук някой ден ще се върнат в България като истински българи, заяви тя.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград