НОВИНИ

2012-05-25 16:00:00

Президентът Плевнелиев: За икономически растеж в Европа са нужни прагматизъм и реформи, а не нови дългове

В рамките на посещението си в Италианската република президентът Росен Плевнелиев разговаря повече от час с италианския министър-председател Марио Монти. България и Италия имат много сходни дългосрочни приоритети и споделят необходимите мерки за преодоляване на кризата в Европа. Такива са провеждането на необходимите структурни реформи, въвеждането на програми за намаляване на младежката безработица в Европа, за подкрепа на иновациите и на малките и средните предприятия.

Президентът Плевнелиев и Марио Монти са споделили виждането, че икономическият растеж не може да бъде купен с нови дългове, а трябва да бъде изработен с прагматизъм и реформи. “Ние поставяме на дневен ред в Брюксел и въпроса за участието на следващото поколение европейци в тази дискусия, защото то не трябва да страда от натрупването на нови дългове, както се случва сега”, подчерта държавният глава. Категорично няма лесни решения, но България работи за стабилност, допълни президентът Росен Плевнелиев.

Премиерът Марио Монти е определил като “впечатляващ” постигнатия от страната ни напредък и е потвърдил италианската подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол.

Съществени и за двете страни са въпросите на енергийната ефективност и енергийната либерализация. Президентът Плевнелиев коментира, че тези въпроси, заедно с мерките за диверсификация на енергийните източници, налагат необходимостта от обща европейска енергийна политика.

По-рано държавният глава посети църквата “Св. Св. Викентий и Анастасий” в Рим, която е предоставена за богослужение на Българската православна църква.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград