НОВИНИ

2012-05-26 16:00:00

Маргарита Попова: Държавата е силна, когато има образовани владетели и просветен народ

„Държавата е силна, когато има образовани владетели и просветен народ”. Това подчерта в словото си пред участниците в Шестия традиционен събор на българите от Централна Европа вицепрезидентът Маргарита Попова. България ще се включи достойно в тържествата по случай 1150 години от Великоморавската мисия, заяви вицепрезидентът Попова. Българският вицепрезидент, заместник областният управител Иво Полак, кметът на Микулчице Йозеф Хелешиц, много официални гости и стотици наши сънародници, поднесоха венци и цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий и пред гроба на Св. Методий в археологическия парк край чешкото селище Микулчице.

24 май има огромно значение за милиони хора в Европа и отвъд океана, заяви Маргарита Попова, припомняйки с гордост, че още в 9-ти век българските деца са изучавали своята писменост, както е описано и в съчинението на Черноризец Храбър „За буквите”. Няма по-силна връзка от духовната, от културната връзка, допълни още Попова.

През 2013 г. ще бъдат отбелязани 1150 години от идването на Светите братя Кирил и Методий в средна Европа. Кулминацията на тържествата ще бъде във Велехрад. В отбелязването на този юбилей ще се включи и България, подчерта вицепрезидентът Попова, която получи лична покана от председателя на Долната камара на Парламента на Чешката република г-жа Мирослава Немцова да присъства на тържествата догодина.

„Ние, българите, всички славяни сме съпричастни към подготовката на Великоморавската мисия. Да отпразнуваме достойно 2013 година, да се гордеем с празника, да имаме самочувствие на просветени, горди европейци, които допринасят за европейското многообразие, културна идентичност, духовност и традиции. В това е смисълът на Европейския съюз”, заяви в тържественото си слово вицепрезидентът Маргарита Попова.

Участниците в събора бяха поздравени от Чешкия архиепископ Христофор, който също отдаде почит към направеното от Светите братя. Той получи и икона „Благовещение Богородично” от декана на българския Богословски факултет доц. д-р Александър Омачевски. „Делото на Светите братя Кирил и Методий расте, вековете не отнемат нищо от неговия блясък”, припомни в своето слово деканът и изрази надежда на това място да бъде построен православен храм. Официалната церемония завърши с изпълнение на българско стихотворение от шестгодишната Марина Атанасова от Словакия, а на фолклорния празник след това се включи и вицепрезидента Попова, която се хвана на хорото.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград