НОВИНИ

2012-05-30 13:00:00

Росен Плевнелиев: Нямаме основания за паника rnот трусоветеrnrnrn

Няма връзка между трусовете в Италия, които взеха жертви, и тези в България. Това са отделни процеси и времето на случването им е съвпадение. Това увериха президента Росен Плевнелиев сеизмолозите на Българската академия на науките. Държавният глава посети ситуационния център на БАН и беше запознат със сеизмологичната обстановка в страната от ръководството на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Поредицата от вторични трусове, които последваха земетръса от 5,8 по Рихтер на 22 май, са нормално явление и се очаква да продължат и през следващите седмици и месеци, информираха учените.

„Паниката не е добър съветник, а наблюденията на сеизмолозите в целия регион през последните 60 години показват, че в България по-скоро имаме повод да бъдем спокойни”, подчерта пред медиите Росен Плевнелиев. Държавният глава оцени високо работата на учените и на системите за регистрация на сеизмичната активност в страната и в целия регион.

Президентската институция активно следи процесите от самото им начало. Президентът Плевнелиев е в постоянен контакт с министър-председателя, министрите от кабинета, с кризисния щаб, както и с европейския комисар за хуманитарната помощ и реакцията при кризи. В четвъртък държавният глава ще бъде на посещение в Перник и ще участва в работата на регионалния Кризисен щаб за преодоляване на последиците от трусовете. „Не са важни оценките, а процесът. Важно е, че институциите имат план и реагират на ситуацията”, каза още президентът в отговор на журналистически въпрос.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград