НОВИНИ

2012-06-08 12:00:00

Нов Висш съдебен съвет трябва да избере следващия главен прокурор на Републиката, категоричен е президентът Росен Плевнелиев

По повод одобрените от Народното събрание промени в Закона за съдебната власт президентът Росен Плевнелиев заяви днес, че нов Висш съдебен съвет трябва да избере следващия главен прокурор. ВСС в сегашния си състав не се ползва с достатъчно обществено доверие и не е редно той да избере новия главен прокурор, коментира президентът пред журналисти. Държавният глава свиква следващата седмица Правния си съвет, който ще разгледа одобрените промени и ще излезе със становище по тях.

Държавният глава отново припомни позицията си, че от изключителна важност са максималната публичност и прозрачност на номинациите - кои са кандидатите, какви дела са разглеждали и какви решения са взимали.

Така приетият ЗСВ дава възможност сегашният състав на ВСС да избере нов главен прокурор. Тази възможност обаче не е сигурно дали и как ще бъде използвана, допълни президентът. Според него, новият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие и това може да се постигне, само когато бъде избран от прозрачно и честно съставен нов Висш съдебен съвет. „Законът дава посока за публичен дебат и достатъчно дълъг срок той да се случи и дълбоко вярвам и се надявам, че оттук нататък отговорните ще направят именно това”, каза още президентът.

В отговор на журналистически въпрос Росен Плевнелиев отрече вероятността вицепрезидентът да се кандидатира за следващ главен прокурор на Републиката. „Вицепрезидентът се справя много добре на поста си, ползва се с висока степен на доверие, полезна е на обществото и няма да се кандидатира за главен прокурор”, категоричен беше президентът.

Държавният глава откри днес младежки бизнес форум с участието на над 70 екипа бъдещи предприемачи. Със събитието приключва целогодишната програма „Учебна компания” на Джуниър Ачийвмънт-България за ученици и студенти, която се провежда в 15 университета и над 200 училища в страната.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 октомври 2021 | 17:05
Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво Европейски съюз, така че да защитим гражданите и бизнеса. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, на което представлява България.

21 октомври 2021 | 13:01
Илияна Йотова почете героите, извоювали свободата на Родопите

20 октомври 2021 | 20:08
Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предци, които спасиха българските евреи. Дори и в най-мрачния период на човешката история нашият народ постигна победа на човечността, солидарността и смелостта, които и днес изграждат тъканта на българското общество. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Еврейския културен дом в София участва в откриването на инициативата „Запомнени заради доброто“, създадена по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

20 октомври 2021 | 18:06
Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас.