НОВИНИ

2012-01-22 14:45:00

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес на “Дондуков” 2 с еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан, които са на посещение в България. Това е първата среща на новия президент след встъпването му в длъжност.

По време на срещата Президентът Плевнелиев потвърди заявката си за прагматично управление и активно участие на президентската институция при изработването на позицията на страната ни в рамките на Европейския съюз. По-късно Росен Плевнелиев подчерта, че тази първа негова среща с двамата еврокомисари е знакова, тъй като основният ангажимент, който е поел по време на предизборната кампания е бил за европейското развитие на България.

Държавният глава посочи, че българските институции ще направят необходимото, за да продължат да утвърждават страната ни като добър партньор на ЕС. “Европа има нужда от усилията на всички нас. България не е толкова малка държава, но със сигурност ще бъде направено необходимото чрез новия президент българският глас, българската позиция да се чува” заяви Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев посочи, че по време на срещата е била обсъдена темата за изготвянето на националната програма „България 2020” и синхронизирането на нейните приоритети със стратегията „Европа 2020”.

Президентът Плевнелиев отбеляза също така предстоящата си визита на 25 и 26 януари 2012 г. в Брюксел и добави, че тази негова първа работна визита в чужбина също е знакова, тъй като ще бъде на мястото, където голямото европейско семейство се събира заедно, за да взема важните решения.

Еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан пожелаха на Росен Плевнелиев успешен мандат като държавен глава на Република България.

Кристалина Георгиева отбеляза, че европейските комисари приемат своята първа среща с новия български президент като сигнал за европейската принадлежност на България, но още повече като доказателство за личната вяра на държавния глава в това, че мястото на България е в Европа и че силна Европа дава добри възможности за българските граждани. Комисар Георгиева добави, че президентът Плевнелиев винаги може да разчита на Европейската комисия.

От своя страна комисар Йоханес Хан подчерта, че с отличните си макроикономически показатели България има много силно аргументирано и морално право, а също така и отговорност да играе по-активна роля в Европейския съюз.

Еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан подариха на българския държавен глава репродукция на снимка, отразяваща подписването на Парижкия договор от 1951 г. за създаването на Европейската общност за въглища и стомана.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

5 май 2021 | 21:09
На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство, заяви държавният глава

5 май 2021 | 16:04
Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК, направена по време на консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии и коалиции

5 май 2021 | 12:12
Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова подчерта, че няма обективна възможност за съставяне на правителство

1 май 2021 | 14:02
С общи усилия трябва да направим така, че Първомай, региона и България да стават все по-привлекателно място с достоен стандарт на живот, пълноценни възможности за развитие на младите хора и добро бъдеще на децата. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес посети Първомай по случай празника на града и взе участие в тържественото откриване на 48-ите Майски културни тържества „Първомай 2021“.