НОВИНИ

2012-01-25 17:00:00

Вицепрезидентът Маргарита Попова на форум в Германия: Ще бъдем котва в усилията за повече и по-силна Европа

Българската президентска институция ще бъде котва в усилията за повече и по-силна Европа. Това обяви вицепрезидентът Маргарита Попова при откриването на конференцията „Защита на финансовите интереси на ЕС чрез борба с измамите в Европа”, която се провежда в Мюнхен. В предстоящите трудни на Европа и света месеци на финансова, дългова и икономическа криза, пътят към по-силна Европа минава и през нашите усилия да изградим и да следваме такава европейска наказателна политика, която да отстоява финансовата сигурност и стабилността на Европейския съюз. Важна е защитата на националната бюджетна дисциплина, ред и отговорност, подчерта г-жа Попова пред участниците във форума, сред които са главните прокурори на България, Унгария и Чехия, главният прокурор на Мюнхен, държавният министър на правосъдието и на защита на потребителите на Свободната държава Бавария д-р Беате Мерк, заместник-ръководителят на ОЛАФ г-н Николас Илет.

За отстояването на финансово сигурна и стабилна Европа чрез единна наказателна политика е нужно сближаване на европейските процедури за ефективно, модерно разследване, нужна е и предвидима защита на пострадалите от престъпления, обяви още в изложението си вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя отбеляза и необходимостта от добре работещи прокурорски и полицейски структури в Европа, които да осигуряват защита и сигурност на европейските граждани. В обръщението си към участниците г-жа Попова посочи също, че сриването на цели социални системи в света и в Европа е резултат от корупция и безпринципни политически компромиси. Те именно поставят под въпрос върховенството на закона - ценност, от която пряко зависи успехът на реформата във всяка друга област на обществения живот.

Главният прокурор на Мюнхен д-р Кристоф Щрьотц определи участието на вицепрезидента на България във форума, който се провежда броени дни след встъпването в длъжност на новата президентска двойка, като изключително ясен и положителен сигнал за решимостта на българската държава за борба с корупцията и организираната престъпност. Министър Беате Мерк отчете като добър знак за партньорство засилената интензивност в контактите на високо ниво между български и германски политици.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

21 ноември 2019 | 11:11
Българското правителство и държавите от региона следва да обединят усилията си за по-бързото изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Тази позиция държавният глава Румен Радев изрази на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ проф. Фабиола Джианоти.

21 ноември 2019 | 09:09
По думите на държавния глава призвание и на бизнеса у нас е да се преодолее дълбоката социална криза в българското общество

20 ноември 2019 | 18:06
Необходими са ефективни действия на отговорните институции за възобновяване на водоснабдяването на Перник и гарантиране на здравето на гражданите, заяви днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на града Станислав Владимиров. На срещата бяха обсъдени причините за въведения воден режим в града, отговорността на ресорните министерства и перспективите за преодоляване на създадената водна криза.

19 ноември 2019 | 18:06
„Ако подадем ръка на младите жени и им осигурим подходящо образование с вкус към търсене и откривателство, специални научни програми, по-лесен достъп до финансиране, повече възможности за кариерно израстване, резултатите ще бъдат полезни за цялото ни общество.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на официалната церемония по награждаването на тазгодишните победителки от Националната стипендиантска програма „За жените в науката“. Програмата „За жените в науката“ е инициатива на L'Oreal и ЮНЕСКО. Националното издание в България стартира през 2010 г. в партньорство със Софийския университет.