НОВИНИ

2012-01-25 17:00:00

Вицепрезидентът Маргарита Попова на форум в Германия: Ще бъдем котва в усилията за повече и по-силна Европа

Българската президентска институция ще бъде котва в усилията за повече и по-силна Европа. Това обяви вицепрезидентът Маргарита Попова при откриването на конференцията „Защита на финансовите интереси на ЕС чрез борба с измамите в Европа”, която се провежда в Мюнхен. В предстоящите трудни на Европа и света месеци на финансова, дългова и икономическа криза, пътят към по-силна Европа минава и през нашите усилия да изградим и да следваме такава европейска наказателна политика, която да отстоява финансовата сигурност и стабилността на Европейския съюз. Важна е защитата на националната бюджетна дисциплина, ред и отговорност, подчерта г-жа Попова пред участниците във форума, сред които са главните прокурори на България, Унгария и Чехия, главният прокурор на Мюнхен, държавният министър на правосъдието и на защита на потребителите на Свободната държава Бавария д-р Беате Мерк, заместник-ръководителят на ОЛАФ г-н Николас Илет.

За отстояването на финансово сигурна и стабилна Европа чрез единна наказателна политика е нужно сближаване на европейските процедури за ефективно, модерно разследване, нужна е и предвидима защита на пострадалите от престъпления, обяви още в изложението си вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя отбеляза и необходимостта от добре работещи прокурорски и полицейски структури в Европа, които да осигуряват защита и сигурност на европейските граждани. В обръщението си към участниците г-жа Попова посочи също, че сриването на цели социални системи в света и в Европа е резултат от корупция и безпринципни политически компромиси. Те именно поставят под въпрос върховенството на закона - ценност, от която пряко зависи успехът на реформата във всяка друга област на обществения живот.

Главният прокурор на Мюнхен д-р Кристоф Щрьотц определи участието на вицепрезидента на България във форума, който се провежда броени дни след встъпването в длъжност на новата президентска двойка, като изключително ясен и положителен сигнал за решимостта на българската държава за борба с корупцията и организираната престъпност. Министър Беате Мерк отчете като добър знак за партньорство засилената интензивност в контактите на високо ниво между български и германски политици.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 юли 2020 | 19:07
Това е битка за достойнството ни, децата, бъдещето, природата ни и за справедлива България, заяви президентът Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова се присъедини към гражданите, събрали се на „Дондуков“ 2

9 юли 2020 | 12:12
Издания от новата поредица с творби на Иван Вазов на издателство „Захарий Стоянов“ подари вицепрезидентът Илияна Йотова на Възпитателно училище-интернат „Христо Ботев“ в село Подем, община Долна Митрополия. Дарението е по повод 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

8 юли 2020 | 17:05
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на фондация „За нашите деца“ и се запозна с изграждащия се комплексен център за ранно детско развитие. Дейността на неправителствената организация е свързана с осигуряването на сигурна семейна среда и възможности за пълноценно развитие и щастливо детство за всяко дете.

8 юли 2020 | 17:05
Президентът Румен Радев призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да се вземат мерки