НОВИНИ

2012-01-26 11:50:00

Президентът Росен Плевнелиев е на работно посещение в Брюксел

Президентът Росен Плевнелиев е на двудневно работно посещение в Брюксел на 25 и 26 януари 2012 г. Това е първата визита в чужбина на Росен Плевнелиев като държавен глава.

Президентът Плевнелиев се срещна днес в главната квартира на НАТО с генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

В началото на разговора българският държавен глава потвърди привързаността на страната ни към принципите и целите на НАТО. Изтъкна жизненоважното значение на трансатлантическата връзка за справяне с предизвикателствата пред сигурността на 21 век.

В хода на разговора генералният секретар информира президента за подготовката на срещата на НАТО на върха в Чикаго през май т.г. и за основните теми от дневния ред – мисията в Афганистан, партньорствата и развитието на способностите.

Той окачестви инициативата за „Интелигентна отбрана” като най-ефективен отговор на потребностите за изграждане на адекватни отбранителни способности на европейските съюзници. Виждането бе споделено от българска страна, като президентът Плевнелиев открои приоритетните за България проекти в рамките на тази инициатива.

На срещата от наша страна бе изразено разбирането за запазване на политиката на “отворени врати” на Алианса.

По време на разговора бе потвърдена подкрепата за засилване на партньорствата на НАТО и особено на сътрудничеството с партньорите от Близкия изток и Северна Африка, за което България има готовност да даде своя принос.

Противоракетната отбрана и сътрудничеството с Русия бяха също тема на разговора. Обсъден бе ходът на изграждане на противоракетна отбрана на Европа, която отговаря на очакванията за ефикасна защита на европейската територия и население на Алианса, в това число и на България. Отново бе заявено, че ПРО не е насочена срещу Русия и бе потвърдена необходимостта да бъдат продължени активният диалог и практическото сътрудничество в рамките на Съвета НАТО-Русия.
След срещата Росен Плевнелиев и Андерс Фог Расмусен направиха съвместни изявления за представители на медиите.

„България е важен съюзник на Алианса, опора на сигурността в Югоизточна Европа”, заяви генералният секретар. Той даде висока оценка за участието на българските сили в Афганистан, Косово, Либия.

Президентът Плевнелиев благодари за високата оценка, дадена на България като важен и отговорен съюзник, и потвърди ангажимента на страната ни към операциите и мисиите на Алианса.

По въпроса за Западните Балкани, генералният секретар заяви, че евроатлантическата интеграция на страните от този регион е най-добрият начин за постигане на сигурност и стабилност. От своя страна, „България е готова да поеме своята отговорност и роля в региона, с експертизата и опита, който има”, изтъкна президентът.

В рамките на визитата си президентът Плевнелиев се срещна с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Пред журналисти след края на срещата държавният глава подчерта, че България винаги е намирала подкрепа в Европейския парламент и е получил уверение от Мартин Шулц, че страната ни и занапред ще получава такова отношение. „Важно беше да имам възможността за ясна и директна комуникация, България работи усилено и искаме нашите позиции да бъдат подкрепяни и разбирани“, каза президентът. „След срещата ни днес стана ясно, че Европейският парламент и председателят не само ни подкрепят, но са и тясно ангажирани с нашата работа и усилията ни за напредък“, добави той.

По-късно българският държавен глава се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Председателят на ЕК изрази категоричната си подкрепа за членството на България в Шенгенската зона. Двамата обсъдиха също така усвояването на структурните фондове и позициите на страната ни в Европейския съюз.

Жозе Барозу подчерта, че Механизмът за сътрудничество и оценка, съгласно който всяка година Европейската комисия представя доклад за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията, не трябва да се обвързва, нито по някакъв начин да е част от оценката за Шенген. „България трябва да бъде оценявана обективно за Шенген и да получи положителна оценка. Ние не сме съгласни докладът по Механизма да се използва като част от оценката за напредъка на страната по Шенген, защото това са различни теми.

Жозе Барозу оцени високо работата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева и добави, че постигнатите от нея високи резултати са повлияли положително върху облика на страната ни в ЕС.

Росен Плевнелиев изрази признателността си пред Жозе Барозу за справедливата оценка към България през последните две години, която се съдържа в писмата на Европейската комисия, свързани с усвояването на структурните фондове. Росен Плевнелиев отново подчерта, че ще бъде прагматичен президент, който ще се стреми към постигането на конкретни резултати в областите, които е определил като свои дългосрочни приоритети. По думите му, естествено е България и Европейският съюз да имат общи приоритети.

Председателят Барозу отбеляза, че е впечатлен от проевропейската програма на българския президент. Той добави, че на неформалния съвет на европейските лидери в понеделник ще настоява за стимулиране на икономическия растеж в Европейския съюз.

Подкрепа за присъединяването на страната ни към Шенген бе изразена и от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. По време на срещата му с българския държавен глава Херман ван Ромпой също потвърди, че има ясна позиция на ЕС за разширяването на Шенген с България и Румъния, защото двете страни са изпълнили критериите за членство. Херман ван Ромпой подчерта, че ще включи отново този въпрос в дневния ред на Европейския съвет през март ако дотогава не е постигнато споразумение.

За България е много важно да постигне напредък в областта на корупцията и организираната престъпност, в укрепването на правосъдната система и върховенството на закона, отбеляза също така Херман ван Ромпой. Той добави, че на срещата с българския президент е било обсъдено разширяването на ЕС към Западните Балкани. По думите му подписването на договора за присъединяване с Хърватия и положителният резултат от проведения там референдум са благоприятен сигнал и за другите държави от региона.

“България е активна и отговорна, страната ни споделя оценката, че следващата фаза на интеграция и стабилизация е важна и очаквана от ЕС”, заяви президентът Плевнелиев след срещата си с Херман ван Ромпой. Държавният глава посочи, че страната ни е символ на фискална стабилност, която не се постига даром и за която трябва да се борим. Той добави, че България се стреми към устойчиво развитие на обществените и финансовите системи.

На пресконференция пред българските журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев подчерта, че на всички свои срещи е получил уверения от страна на европейските ръководители, че България отговоря на условията за членство в Шенген и че те ще продължат да настояват страната ни да получи признание за усилията, които е положила в тази сфера. Росен Плевнелиев уточни, че председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е обявил намерението си до две седмици да посети Холандия и по време на визитата си отново да обсъди приемането на България и Румъния в Шенген.

Президентът заяви също така, че България ще продължи да се стреми към постигането на статут на наблюдател на съветите на държавните и правителствени ръководители на страните от еврозоната.

Президентът Плевнелиев се срещна в Брюксел и с българи, които работят в европейските институции. Над 180 души участваха в срещата с държавния глава, която се състоя в сградата на Комитета на регионите.

Сънародниците ни поискаха от Росен Плевнелиев да бъде въведен по-строг контрол върху назначенията в държавната администрация, страната ни да определи ясно дългосрочните си външнополитически приоритети и да превърне високите технологии във водещ сектор на националната икономика.

Президентът Плевнелиев заяви, че държавните институции държат на различната гледна точка на работещите в чужбина българи и подчерта, че тя може да бъде много полезна за определянето на националните приоритети в дългосрочен план. “Искам да ви помоля да се обединим около общите национални цели. Другите държави следват неотклонно своите интереси”, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава изрази признателността си за работата на нашите сънародници в европейските институции и подчерта, че техните успехи имат значение за промяна на начина, по който се възприема България в Европейския съюз. В отговор на коментар на Адриана Тошева, че страната ни следва да търси по-активно експертизата на работещите в европейските институции българи, а не те да трябва да “звънят” по министерствата, за да информират държавните ведомства за случващото се в Брюксел, президентът Плевнелиев отбеляза, че потенциалът на работещите в Брюксел българи все още остава неоползотворен и това трябва да се промени. Росен Плевнелиев призова българите в чужбина също да бъдат по-ангажирани с работата на държавните институции и добави, че през следващите години страната ни ще възприеме качествено нов подход във външната си политика в защита на националните интереси и в политиката си по отношение на българските общности по света.

В отговор на въпрос в каква посока ще поеме България към Изток или Запад президентът Плевнелиев заяви пред нашите сънародници в Брюксел, че България остава отворена към целия свят, като достоен член на Европейския съюз.

Запитан от Светослав Стоянов за развитието на държавната администрация, президентът посочи, че административната реформа е ключова за успеха на България. “Мечтая за администрация, която може да каже “не” на един министър, защото работи по ясни правила и критерии, без значение кой е министърът”, заяви Росен Плевнелиев. Той посочи, че винаги водещ трябва да бъде експертният анализ, на базата на който се вземат политическите решения.

В отговор на въпрос на Ваня Иванова за перспективите пред най-изостаналите региони Росен Плевнелиев каза, че изолацията е символ на бедност и може да бъде преодоляна посредством ускореното усвояване на европейските фондове, а в регионален план земеделието също има потенциал да се превърне в източник на сигурни доходи за хората от малцинствата.

Президентът информира работещите в европейските институции българи за развитието на регионите в България. Росен Плевнелиев изрази удовлетворението си, че местните власти у нас вече разбират, че европейските пари не са даденост, а са резултат от добре написани и защитени проекти. Според президента българските региони трябва да отворят свой офис в Брюксел.

В отговор на репликата, че българите в чужбина не получават достатъчно информация за приоритетите на държавата президентът Плевнелиев заяви, че информационните връзки с българските общности в чужбина ще се разширяват в бъдеще. Държавният глава възложи на екипа на българското посолство в Брюксел да разшири комуникационната си дейност, за да информира колкото е възможно повече от нашите сънародници за изпълнението на обявените национални приоритети.

В първия ден от посещението си в Брюксел президентът Плевнелиев разговаря с български евродепутати от различни политически сили в Европейския парламент.

В делегацията на държавния глава е включен министърът на външните работи Николай Младенов.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

5 май 2021 | 21:09
На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство, заяви държавният глава

5 май 2021 | 16:04
Красимир Ципов беше единствената номинация за председател на ЦИК, направена по време на консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии и коалиции

5 май 2021 | 12:12
Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова подчерта, че няма обективна възможност за съставяне на правителство

1 май 2021 | 14:02
С общи усилия трябва да направим така, че Първомай, региона и България да стават все по-привлекателно място с достоен стандарт на живот, пълноценни възможности за развитие на младите хора и добро бъдеще на децата. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес посети Първомай по случай празника на града и взе участие в тържественото откриване на 48-ите Майски културни тържества „Първомай 2021“.