НОВИНИ

2018-01-24 13:05:00

Вицепрезидентът: Работата с българите в чужбина е национална кауза

„Кауза, а не формално изпълнение на задълженията, е работата с българите в чужбина.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференция по повод една година от встъпването в длъжност на президентския екип. „Със силата на президентската институция искам да кажа на тези хора: България твърдо стои зад своите граждани, гарантира правата им, работи заедно с тях в интерес на страната“, отбеляза Илияна Йотова и добави, че те са огромен потенциал за нацията и държавата ни.

Амбицията на вицепрезидента и екипа й надскача отделни идеи и политики, не е поредното издание на „Българския Великден“. „Политиката със сънародниците ни зад граница не е подвластна на мандати, а е дългосрочна перспектива, която всеки следващ държавник е длъжен да следва“, подчерта Илияна Йотова.

„Нека бъдем реалисти – не можем да върнем всички тези хора в Родината, но можем да върнем децата им, които искат бъдеще в България“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова е убедена, че българските общности в чужбина могат да бъдат лоби на България, на българската наука, на бизнеса, на образованието. „Ако от мен зависеше, бих ги включила активно в програмата на българското председателство, и то не само в държавите членки на ЕС“, подчерта вицепрезидентът.

При работните посещения на Илияна Йотова в страните с български исторически диаспори бяха решени конкретни проблеми, преди всичко свързани с малцинствените права. Очертани бяха дългосрочни програми с конкретни цели. Продължава работата по вече приетата Стратегия за българите, живеещи зад граница. По инициатива на вицепрезидента бе създаден Обществен съвет за работа със сънародниците ни. Реализирането на тази политика съвместно с всички ангажирани институции Илияна Йотова определи като един от най-добрите примери за национален консенсус. В края на февруари предстои да бъде представена интернет платформа за българите в чужбина, с работно заглавие „България е моята Родина“.

Личните срещи с колкото може повече български граждани в страната и извън нея, за да чуе техните проблеми, вицепрезидентът определи като основната си цел, поставена в началото на мандата. „Поставих си за цел да лобирам за България при контактите си с европейските и международни партньори“, подчерта Илияна Йотова. „И най-важното – в условията на остър дефицит на доверие от страна на българските граждани, да работя за връщане на авторитета на президентската институция“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова сподели впечатленията си от контактите с българските граждани в страната. По думите й те изразяват надежда, че президентската институция е гарант за правата им, очакват, че тя ще постави публично множеството им проблеми – от тежкия демографски срив, през закриването на училища, на болници, изчезването на цели села до липсата на перспектива за нормален живот. „Очакват да им предложим не само решаване на конкретния, местен проблем, но и цялостна визия за развитие на страната ни“, отбеляза вицепрезидентът. „Срещнах една разделена България, в която справедливостта не е за всички“, подчерта Илияна Йотова.

Европейската тема е друг важен аспект от работата на вицепрезидента, защото българските граждани трябва да участват активно в правенето на европейските политики, а „не да гледат само кадри от Брюксел и Страсбург“. „Рискуваме въпреки председателството на Съвета на ЕС, европейската тема да остане все така непозната за българските граждани“, подчерта Илияна Йотова. По думите й българските граждани трябва да бъдат добре запознати с решенията, които се взимат в Европейския съюз. „Един български министър каза, че България не трябва да има позиции, защото решенията се взимат от ЕС. Коментарите оставям на вас“, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова представи основните изводи от дейността на трите комисии, които ръководи – Комисия по помилване, Комисия за българско гражданство, Комисия по предоставяне на убежище. Подробна информация за тяхната работа може да бъде намерена на сайта на президентската институция.

За първи път бе създаден електронен регистър на направените предложения и издадените укази за помилване, за да бъде постигната максимална прозрачност в дейността на Комисията по помилване. Липса на превенция и ресоциализация на осъдените след освобождаването им, намаляване на възрастта при извършителите, рецидив на престъпленията, особено в рамките на затворените общности, са сред основните изводи от дейността на Комисията по помилване. Вицепрезидентът подчерта, че преобладават престъпленията, свързани с домашното насилие. В тази връзка тя изтъкна, че законът за домашно насилие не работи по отношение на превенцията. Актуален е и въпросът за съдбата на децата на лишените от свобода.

3380 души за изминалата година са получилите български документи за самоличност. „Важно е да има промяна в трите закона, свързани с гражданството“,  отбеляза вицепрезидентът. Македонските граждани са най-многобройната група, която кандидатства за българско гражданство. Като много добра тенденция Илияна Йотова определи ръста на кандидатстващите, които имат вече родители с българско гражданство, т.е. това са децата–второ поколение млади българи. Техният брой за 2017 г. превишава броя на кандидатите с основание български произход. Според вицепрезидента е притеснителна липсата на кандидати за гражданство, които попадат в графата на т. нар. крупни инвеститори.

През изминалата година са подадени 23 молби за закрила.

В края на изказването си вицепрезидентът благодари на президента и целия екип на президентската администрация за ползотворната съвместна работа през изминалата една година.

 

Изявление на вицепрезидента Илияна Йотова по време на отчетната пресконференция по повод годишнината от встъпване в длъжност

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2021 | 19:07
Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

20 януари 2021 | 15:03
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

19 януари 2021 | 14:02
Отговорно управление е невъзможно без участие на гражданите, се подчертава в проекта за Национален стратегически документ на България

17 януари 2021 | 17:05
Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, подчерта държавният глава