НОВИНИ

2018-01-24 13:54:00

Румен Радев: Абсурдно е президентът да бъде подгласник на властта

Президентът не дължи обяснения и извинения на властта, ако не подкрепя решенията им, заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос по време на отчетната пресконференция за годишнината от встъпване в длъжност.

„Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател на действията на правителството и на българския парламент, отмина“, подчерта Румен Радев и допълни, че абсурдно звучи презумпцията държавният глава да бъде подгласник на властта. „Имам своите позиции и виждания по редица въпроси. Няма нищо странно в това те да са близки до позициите на една или друга политическа сила“, уточни президентът. Румен Радев заяви категорично, че няма никакво намерение за създаване на собствен политически проект.

В отговор на журналистически въпрос президентът призова за задълбочен дебат по Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие и отрече тя да е повод за „разкол“ в президентската институция. „Истанбулската конвенция е много показателна какво не трябва да правим – да подписваме документ, без да е дебатиран тук, без да знаем реално какво следва от него. И много важно - без да е изчерпан един задълбочен, пълноценен дебат в нашето общество“, посочи държавният глава. Президентът призова да обновим нашите закони така, че да има реална защита и държавата да не бъде само наблюдател, а закрилник на правата на жените и децата в случаи на домашното насилие. „Но също така аз мисля, че сега не е моментът да ратифицираме тази конвенция“, заяви още Румен Радев.

През годините прогресивно от президентската институция се отнемат правомощия, заяви още държавният глава, като допълни, че прекомерната концентрация на власт в правителството не води до добри резултати. „Мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институцията, която загуби контрола над Държавната агенция за разузнаване и над Националната служба за охрана“, посочи Румен Радев.

Запитан за отношенията на България с Турция, президентът призова за откритост, ясно изразени принципи на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. „България трябва по всякакъв начин да помага да се избегнат рисковете, да има ясна перспектива в отношенията между Европейския съюз и Турция. Но това трябва да става с ясно поставяне на откритите теми“, заяви Румен Радев и припомни намесата на южната ни съседка в изборния процес у нас и в работата на българското мюсюлманско изповедание.
 

Отговори на журналистически въпроси по време на отчетната пресконференция на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова по повод годишнината от встъпване в длъжност

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 май 2021 | 10:10
Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента.

9 май 2021 | 10:10
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица.

8 май 2021 | 13:01
В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на страните-членки на ЕС поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа