НОВИНИ

2018-05-22 17:43:00

Президентът Румен Радев: Очаквам посещението ми в Русия да доведе до положително развитие във всички области от двустранен интерес

Очаквам оттук-нататък положително развитие във всички области на двустранното сътрудничество на България и Руската федерация. Надявам се положителният импулс от тази визита да бъде използван от двете правителства с оглед на предстоящото посещение и на българския министър-председател в Русия. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на съвместните изявления със своя руски колега Владимир Путин в Сочи. След края на изявленията двамата президенти проведоха и среща на „четири очи“.
 
Основната цел на посещението на българския президент е възстановяване на диалога на най-високо политическо ниво и на доверието между България и Русия. „Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между Европейския съюз и НАТО от една страна и Русия - от друга. В условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене през последните години“, заяви президентът Радев, който обаче посочи, че с неговото посещение е направена първата и решителна стъпка в тази посока.
 
„С президента Путин направихме стратегически преглед на нашите отношения. Разгледахме всички възможности, всички добри традиции, тъй като имаме наистина огромен потенциал в най-различни сфери – на икономиката, на търговията, на енергетиката особено, на туризма, културата, образованието и науката, транспорта“, посочи Румен Радев. Държавният глава открои като положителен знак заявените намерения за възобновяване на някои от спрените преди проекти. „Това за мен е признак на реализъм и на отговорно поведение, от което имат нужда нашите две страни“, отбеляза Румен Радев.
 
На срещата е било потвърдено свикването на 16-ата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, на която да бъдат набелязани конкретни проекти. „Разбира се, остават проблеми, по които тепърва още имаме какво да си кажем. Има още какво да работим по тях, докато постигнем взаимноприемливи решения и за двете страни“, заяви Румен Радев.
 
„Смятам, че посещението на президента Радев е добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения“, каза от своя страна президентът Путин. Той отбеляза, че посещението на президента Радев е и по покана на руската страна в рамките на събитията, свързани с отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на българския народ от османско иго. „Това е знаково събитие както за България, така и за Русия. В хода на разговора, който беше достатъчно подробен, информирах президента Радев за нашите приоритети по двустранните отношения и по подхода на Русия спрямо международни проблеми и въпроси“, посочи руският държавен глава.
 
Двамата президенти са обсъдили и въпроси в областта на международната сигурност. Българският държавен глава подчерта, че страната ни има интерес да работи за установяване на диалог и разбирателство, защото „никой няма нужда от връщането на времето на Студената война, най-малко Европа и Русия“.
 
Президентът Радев поднови поканата си към президента Путин да посети страната ни в годината, в която отбелязваме 140 години от Освобождението на България от Руско-турската освободителна война.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

23 март 2019 | 18:06
„Споделям философията, която изповядвате, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното общуване и да отстояваме свободата като ценност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата между честността и подлостта“, подчерта Румен Радев.

23 март 2019 | 17:05
Привилегия е да бъда сред такава плеяда от шампиони и медалисти. Вие показахте по безспорен начин какво могат младите атлети, когато със своята упоритост, всеотдайност и воля се превръщат в пример за цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с атлетите, представили България на Световните Спешъл Олимпикс игри в Абу Даби 2019, техни близки, треньори и ръководители.

23 март 2019 | 13:01
Определяща е ролята на жената днес, когато в света липсват съпричастност и толерантност, заяви Илияна Йотова на международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“

22 март 2019 | 13:01
„Ако искаме най-свидното – децата ни, утре да живеят в един по-добър свят, трябва да ценим учителската професия, да се борим за нейното място, да уважаваме учителите. Така, както повеляват традициите на българското образование.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си по повод 140-ата годишнина на 55 Средно училище „Петко Каравелов“ в столицата.