НОВИНИ

2018-07-03 12:18:00

Президентът: По време на европредседателството България стесни своя хоризонт и не видя какво се случва на Запад от Западните Балкани

Надпреварата между ротационните председатели на Съвета на ЕС за механично закриване на досиета в условията на безидейност може да доведе до закриване на самия ЕС, заяви Румен Радев

Не бива да ни заблуждават стандартните за всяко европредседателство комплименти, които България получи - състоянието на съюза в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на конференция, посветена на равносметката от българското председателство на Съвета на ЕС. Форумът е организиран от фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения.

Държавният глава подчерта, че по време на тези шест месеца са се  случили критични за ЕС събития. На лице са центробежни сили в съюза, които поставят под въпрос досегашната му архитектура, а според някои европейски политици и неговото съществуване, обясни Румен Радев. По думите му обаче темата за бъдещето на ЕС е „убягнала“ в усилията на председателството ни. „Моята преценка е, че България затвърди положението си на периферна, най-периферна за Европейския съюз страна и по отношение на структурите, и по отношение на воденето на основния дебат“, заяви Радев.

Българското правителство някак си се хвърли изцяло във външната политика и се посвети на Западните Балкани, но загърби важни, взривоопасни, процеси вътре в страната, заяви президентът. Президентът подчерта, че управляващите са имали амбицията да употребят  европейското председателство за вътрешнополитически пи-ар, а наред с  това са пренебрегнали важни за страната ни проблеми като образование, съдебна реформа, борба с корупцията, привличане на инвестиции и икономически ръст. „Външната политика не може да бъде легитимация за бездействие по отношение на критично важни за българското общество теми. Европейската идея не може да се партизира и приватизира. Затова мисля, че трябва властта в България по-бързо да се освободи от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо телом и духом да се върне в суровата българска действителност“, призова Румен Радев.

Държавният глава заяви, че не иска да омаловажава факта, че по време на българското председателство са затворени 78 досиета, но отбеляза, че „все пак това накрая е една чиновническа статистика“. „Броят на целувките и прегръдките, броят на европейските лидери, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и разработени документи накрая остават статистика. Онова, което ще запомни историята, е какво се случи със съюза по време на нашето председателство“, заяви Румен Радев.

Надпреварата между ротационните председатели за механично закриване на досиета в условията на безидейност може да доведе до закриване на самия Европейски съюза, подчерта държавният глава. Той обясни, че Европа сама не може да „смогва“ да следва дневния си ред и се пренебрегват редица решения, като фундаменталният от които е за бъдещето на съюза – проблем, който изисква истинско лидерство.

По думите на Радев, приоритетът „Западните Балкани“ е бил последователно придвижван, но с течение на времето е бил „задминат“ от дневния ред на ЕС, като фокусът се е изместил върху проблема с миграцията, която поставя на изпитание ценностите на ЕС. „Миграцията открои дълбоки разломи в съюза, които застрашават неговото единство и открояват редица институционални слабости. Затова и Западните Балкани останаха приоритет за София, но изпаднаха извън фокуса на обединена Европа“, обясни държавният глава.

Президентът посочи, че България не е успяла да постави категорично въпроса за бъдещето на европейската сигурност, стабилност и отбранителен капацитет, а темата е била оставена да се решава в един друг, много по-тесен формат. „В това отношение България стесни своя хоризонт и не видя какво се случва на Запад от Западните Балкани“, заяви президентът. Той посочи, че сега „изплуват“ нови въпроси и тревоги за отношенията между Косово и Сърбия, за ситуацията около Република Македония, за реалната стойност на Софийската декларация. „Както помним, едно ръкостискане между президентите на Сърбия и Косово, с малко помощ разбира се, беше представено едва ли не почти като вече решаване на проблема между Косово и Сърбия. Но само няколко седмици по-късно президентът Вучич заяви ясно, че в преговорите между Косово и Сърбия трябва нов подход и че без пряката ангажираност на САЩ и Русия този проблем няма да бъде решен“, припомни Румен Радев и допълни, че това е красноречива оценка за европейското посредничество.

Държавният глава приветства подписването  на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония, но, по думите му, е трябвало първо да се направи преценка на състоянието на двустранните отношения и да се отчете, че рано или късно между Република Македония и Гърция също ще бъде договорено споразумение. „Побързахме някак си да вземем декларацията от 1999 г. между Република Македония и България, да я преформатираме в договор с минимални изменения. И ако сега наложим двата договора – между Гърция и Република Македония и между България и Република Македония, ще видим значителни разлики“, заяви Радев. И подчерта, че договорът между България и Република Македония подлежи на промяна и денонсиране и не е безсрочен като този с Гърция. „Гърция реши проблемите със своята идентичност, история и език на високо политическо ниво, заложени в договора, с безкомпромисни срокове и условия. В нашия договор ние оставихме тези проблеми да се решават от комисията, която има само правомощия в областта на историята, без да може да адресира политически процеси“, посочи Радев.

Президентът благодари на всички, които са положили усилия в организацията на председателството и подчерта, че в логистичен план нашата администрация реши проблемите и беше на висотата на отговорностите.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград