НОВИНИ

2019-02-13 17:10:00

Вицепрезидентът: Единадесет века делото на Кирил и Методий определя духовното развитие на славянството и на Европа

Мисията на Светите братя можеше да бъде само епизод в средновековната история, ако не бе намерила спасение в тогавашната българска държава, убедена е Илияна Йотова

„Единадесет века словото на Кирил и Методий определя духовното развитие на славянството и на Европа. Историята и смисълът на Кирило-Методиевото дело са историята и смисълът на думите, в които са скрити не само философията и значението на отминали епохи. За тях, за правото да са изричани, са водени битки, изтърпявани са страдания.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Международната научна конференция „Нему да бъде слава, чест и почит“ – 1150 години от кончината на Константин-Кирил Философ. Конференцията, която ще продължи до 15 февруари, се организира от Кирило-Методиевския научен център при БАН и се провежда под патронажа на президента Румен Радев.

„Преди единадесет века двамата братя и техните ученици сътворяват свещени букви, с които словото и познанието достигат до хиляди славяни на родния им език, наредил се като трети след гръцкия и латинския. Писаното слово предопределя идентичността и ценностната система, дали своя отпечатък за векове напред. Писмеността и словото слагат началото на третата християнска цивилизация – славянската. Те раждат независимостта на славянските държави, създават културни модели“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна, че от политическа мисията на Светите братя Кирил и Методий се превръща в мощна културна експанзия, която слага началото на нови просветни школи, духовни средища, на книжнина и духовно развитие, съизмерими само с Античността.

„Делото на Светите братя отдавна можеше да бъде само епизод в средновековната история, ако не бе намерило спасение в тогавашната българска държава. В българските земи Кирило-Методиевите ученици успешно развиват мисията на своите учители, за да превърнат Средновековна България в мощна духовна империя за векове напред, за да бъдат утвърдени и разпространени тази духовност и култура сред останалите славянски народи“, заяви Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента величието на Кирило-Методиевото дело заслужава и изисква познание в неговата цялост. „Просветителската мисия не спира само в Моравия, не може да се разглеждат една книжовна школа или спецификата на всеки ръкопис сами за себе си. Малко се говори, извън България, за учениците на славянските просветители и за спасяването на писмеността, езика и славянската култура от българската държава, за Златния век на българската книжовност, за разпространението и влиянието сред останалите славянски народи“, отбеляза Илияна Йотова.

„Още по-брутални са опитите извън всякаква наука да се оспорват авторите на азбуката и да служат подобни твърдения за политически цели в нашето съвремие. Опитите за пренаписване на историята означават поругаване на паметта на славянските просветители и на тяхната човешка и духовна мисия“, убедена е вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че значимостта на Кирило-Методиевото дело за развитието на Европа и ролята на България са един от най-сериозните аргументи за необходимостта от Български културен институт, който трябва да бъде създаден по примера на Гьоте институт, на Сервантес, на Френския културен институт и който закономерно трябва да носи името на Светите братя Кирил и Методий. „Концепция вече е изработена от нашия екип и разчитам на голяма подкрепа от вас“, обърна се вицепрезидентът към учените и изследователите.

Специален поздрав за активната дейност отправи Илияна Йотова към Българската академия на науките, която през 2019-а отбелязва своята 150-годишнина.

Приветствието си вицепрезидентът завърши с думите на акад. Дмитрий Лихачов: „Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата“.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

22 май 2019 | 18:06
Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на Дирекция „Миграция“ към МВР Николай Николов във връзка с подготвяния от нея национален форум за чуждестранните студенти с български произход, които се обучават в български висши учебни заведения по ПМС №103 и №228.

22 май 2019 | 16:04
Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас

20 май 2019 | 14:02
„За България, Германия е стратегически партньор в ЕС и много близък партньор в НАТО“, посочи Румен Радев и добави, че страната ни разчита на германска подкрепа за модернизация на Българската армия и за пълноценната интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в рамките на общите европейски проекти, включително и финансирани чрез Европейския фонд за отбрана.

19 май 2019 | 13:01
Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които държавният глава проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.