НОВИНИ

2019-02-13 17:10:00

Вицепрезидентът: Единадесет века делото на Кирил и Методий определя духовното развитие на славянството и на Европа

Мисията на Светите братя можеше да бъде само епизод в средновековната история, ако не бе намерила спасение в тогавашната българска държава, убедена е Илияна Йотова

„Единадесет века словото на Кирил и Методий определя духовното развитие на славянството и на Европа. Историята и смисълът на Кирило-Методиевото дело са историята и смисълът на думите, в които са скрити не само философията и значението на отминали епохи. За тях, за правото да са изричани, са водени битки, изтърпявани са страдания.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на Международната научна конференция „Нему да бъде слава, чест и почит“ – 1150 години от кончината на Константин-Кирил Философ. Конференцията, която ще продължи до 15 февруари, се организира от Кирило-Методиевския научен център при БАН и се провежда под патронажа на президента Румен Радев.

„Преди единадесет века двамата братя и техните ученици сътворяват свещени букви, с които словото и познанието достигат до хиляди славяни на родния им език, наредил се като трети след гръцкия и латинския. Писаното слово предопределя идентичността и ценностната система, дали своя отпечатък за векове напред. Писмеността и словото слагат началото на третата християнска цивилизация – славянската. Те раждат независимостта на славянските държави, създават културни модели“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна, че от политическа мисията на Светите братя Кирил и Методий се превръща в мощна културна експанзия, която слага началото на нови просветни школи, духовни средища, на книжнина и духовно развитие, съизмерими само с Античността.

„Делото на Светите братя отдавна можеше да бъде само епизод в средновековната история, ако не бе намерило спасение в тогавашната българска държава. В българските земи Кирило-Методиевите ученици успешно развиват мисията на своите учители, за да превърнат Средновековна България в мощна духовна империя за векове напред, за да бъдат утвърдени и разпространени тази духовност и култура сред останалите славянски народи“, заяви Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента величието на Кирило-Методиевото дело заслужава и изисква познание в неговата цялост. „Просветителската мисия не спира само в Моравия, не може да се разглеждат една книжовна школа или спецификата на всеки ръкопис сами за себе си. Малко се говори, извън България, за учениците на славянските просветители и за спасяването на писмеността, езика и славянската култура от българската държава, за Златния век на българската книжовност, за разпространението и влиянието сред останалите славянски народи“, отбеляза Илияна Йотова.

„Още по-брутални са опитите извън всякаква наука да се оспорват авторите на азбуката и да служат подобни твърдения за политически цели в нашето съвремие. Опитите за пренаписване на историята означават поругаване на паметта на славянските просветители и на тяхната човешка и духовна мисия“, убедена е вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че значимостта на Кирило-Методиевото дело за развитието на Европа и ролята на България са един от най-сериозните аргументи за необходимостта от Български културен институт, който трябва да бъде създаден по примера на Гьоте институт, на Сервантес, на Френския културен институт и който закономерно трябва да носи името на Светите братя Кирил и Методий. „Концепция вече е изработена от нашия екип и разчитам на голяма подкрепа от вас“, обърна се вицепрезидентът към учените и изследователите.

Специален поздрав за активната дейност отправи Илияна Йотова към Българската академия на науките, която през 2019-а отбелязва своята 150-годишнина.

Приветствието си вицепрезидентът завърши с думите на акад. Дмитрий Лихачов: „Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата“.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

23 март 2019 | 18:06
„Споделям философията, която изповядвате, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното общуване и да отстояваме свободата като ценност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата между честността и подлостта“, подчерта Румен Радев.

23 март 2019 | 17:05
Привилегия е да бъда сред такава плеяда от шампиони и медалисти. Вие показахте по безспорен начин какво могат младите атлети, когато със своята упоритост, всеотдайност и воля се превръщат в пример за цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с атлетите, представили България на Световните Спешъл Олимпикс игри в Абу Даби 2019, техни близки, треньори и ръководители.

23 март 2019 | 13:01
Определяща е ролята на жената днес, когато в света липсват съпричастност и толерантност, заяви Илияна Йотова на международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“

22 март 2019 | 13:01
„Ако искаме най-свидното – децата ни, утре да живеят в един по-добър свят, трябва да ценим учителската професия, да се борим за нейното място, да уважаваме учителите. Така, както повеляват традициите на българското образование.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си по повод 140-ата годишнина на 55 Средно училище „Петко Каравелов“ в столицата.