НОВИНИ

2012-02-08 16:30:00

Росен Плевнелиев: България е решена да постигне енергийна независимост

Президентът Росен Плевнелиев прие днес на “Дондуков” 2 Ричард Морнингстар, специален пратеник на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън по енергийните въпроси за Европа и Евразия.

По време на срещата президентът Плевнелиев заяви пред Ричард Морнингстар, че България е решена да постигне енергийна независимост. Държавният глава подчерта, че въпросът за сигурността на енергийните доставки е ключов за страната ни и има важно значение при вземането на решение от страна на чуждестранните инвеститори за установяване у нас. “Това налага на България да търси диверсификация на трасетата за пренос на енергоресурси и либерализирането на енергийния сектор”, отбеляза президентът.

Ричард Морнингстар заяви, че европейските страни се нуждаят от пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор. Той подчерта, че като независима страна България следва да определи приоритетите си в ядрената енергетика, газовите доставки, развитието на възобновяемите енергийни източници и други алтернативни източници на енергия.

На срещата бе отбелязан стремежът на България да ускори работата по свързването на газопреносната мрежа на страната с тези на съседните държави. Обсъдено бе и значението на проектите за пренос на енергоресурси към Европа, попадащи в рамките на т.нар. “Южен коридор”. Росен Плевнелиев и Ричард Морнингстар се обединиха около тезата, че е в интерес на Европа да бъдат реализирани колкото се може повече от тези проекти.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград