НОВИНИ

2012-02-08 16:30:00

Росен Плевнелиев: България е решена да постигне енергийна независимост

Президентът Росен Плевнелиев прие днес на “Дондуков” 2 Ричард Морнингстар, специален пратеник на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън по енергийните въпроси за Европа и Евразия.

По време на срещата президентът Плевнелиев заяви пред Ричард Морнингстар, че България е решена да постигне енергийна независимост. Държавният глава подчерта, че въпросът за сигурността на енергийните доставки е ключов за страната ни и има важно значение при вземането на решение от страна на чуждестранните инвеститори за установяване у нас. “Това налага на България да търси диверсификация на трасетата за пренос на енергоресурси и либерализирането на енергийния сектор”, отбеляза президентът.

Ричард Морнингстар заяви, че европейските страни се нуждаят от пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор. Той подчерта, че като независима страна България следва да определи приоритетите си в ядрената енергетика, газовите доставки, развитието на възобновяемите енергийни източници и други алтернативни източници на енергия.

На срещата бе отбелязан стремежът на България да ускори работата по свързването на газопреносната мрежа на страната с тези на съседните държави. Обсъдено бе и значението на проектите за пренос на енергоресурси към Европа, попадащи в рамките на т.нар. “Южен коридор”. Росен Плевнелиев и Ричард Морнингстар се обединиха около тезата, че е в интерес на Европа да бъдат реализирани колкото се може повече от тези проекти.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

25 ноември 2020 | 13:01
Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г.

25 ноември 2020 | 13:01
12-те кризисни центъра в момента са препълнени по данни на неправителствения сектор

23 ноември 2020 | 14:02
Държавният глава поздрави във видеообръщение участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания

20 ноември 2020 | 16:04
„Район Тараклия се утвърди като безспорен център на българщината благодарение на активната българска общност. Пазейки паметта, укрепваме себе си, силата си и самочувствието си на българи.“ Това пише вицепрезидентът Илияна Йотова в поздравителен адрес до българското малцинство в Тараклия по повод тройния юбилей на молдовския район