НОВИНИ

2012-02-08 16:30:00

Росен Плевнелиев: България е решена да постигне енергийна независимост

Президентът Росен Плевнелиев прие днес на “Дондуков” 2 Ричард Морнингстар, специален пратеник на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън по енергийните въпроси за Европа и Евразия.

По време на срещата президентът Плевнелиев заяви пред Ричард Морнингстар, че България е решена да постигне енергийна независимост. Държавният глава подчерта, че въпросът за сигурността на енергийните доставки е ключов за страната ни и има важно значение при вземането на решение от страна на чуждестранните инвеститори за установяване у нас. “Това налага на България да търси диверсификация на трасетата за пренос на енергоресурси и либерализирането на енергийния сектор”, отбеляза президентът.

Ричард Морнингстар заяви, че европейските страни се нуждаят от пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор. Той подчерта, че като независима страна България следва да определи приоритетите си в ядрената енергетика, газовите доставки, развитието на възобновяемите енергийни източници и други алтернативни източници на енергия.

На срещата бе отбелязан стремежът на България да ускори работата по свързването на газопреносната мрежа на страната с тези на съседните държави. Обсъдено бе и значението на проектите за пренос на енергоресурси към Европа, попадащи в рамките на т.нар. “Южен коридор”. Росен Плевнелиев и Ричард Морнингстар се обединиха около тезата, че е в интерес на Европа да бъдат реализирани колкото се може повече от тези проекти.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 юни 2021 | 15:03
На среща с Румен Радев акредитирани в страната посланици поставиха въпроси, свързани с борбата с корупцията, наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ и европейската интеграция на Република Северна Македония

15 юни 2021 | 17:05
По време на среща с председателя на КЕВР държавният глава призова увеличението на цените на електрическата и топлинна енергия да отчита и възможностите на българските граждани

15 юни 2021 | 16:04
Предстоящи инициативи, посветени на паметта за подвига на българския народ при спасяването на десетки хиляди български и чужди граждани от еврейски произход по време на Втората световна война, обсъдиха президентът Румен Радев и председателят на организацията на българските евреи „Шалом“ д-р Александър Оскар.

14 юни 2021 | 21:09
Не виждам бъдещето на НАТО като на пазар, а като съюз на партньори, които заедно разработват технологии, заедно произвеждат високоефективно военно оборудване и демонстрират своето единство. Toва заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. В рамките на форума беше приет стратегически документ, който очертава дневния ред на съюза до 2030 година.