НОВИНИ

2012-02-14 11:00:00

Президентът Росен Плевнелиев: България е символ на производството на качествени вина

“Днес България е символ на производството на качествени вина и днес искаме да покажем вашия успех. Толкова много златни медали от български и международни изложения заслужават признание за начина, по който България развива своето винопроизводство и своята индустрия.” Това каза президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на над 20 български фирми в сферата на винопроизводството по повод Деня на Лозаря.

Президентът посочи, че винопроизводството у нас е с вековна традиция и българските вина днес заслужено имат своята световна слава. Държавният глава подчерта, че новият Закон за виното и спиртните напитки трябва да въведе ясни правила в този сектор и изрази надежда страната ни да се утвърди като регионална и европейска сила в сектора на винопроизводството.

Росен Плевнелиев отбеляза, че в България се произвеждат над 102 млн. литра вино годишно, от които 60% са предназначени за износ и добави, че държавните институции ще подпомагат и в бъдеще развитието на лозарството и винопроизвоството у нас.

“От 2008 г. започна европейската реформа във винения сектор. Основните приоритети са да се запази това, което Европа има като богатство и от друга страна – да може финансовият ресурс да бъде разпределян справедливо и пестеливо”, заяви по време на срещата заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

10 август 2022 | 12:12
Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в София от 31 май до 3 юни 2023 г., бе във фокуса на среща на „Дондуков“ 2 между президента Румен Радев и председателя на Българската асоциация за европейско право Александър Арабаджиев, който е и българският съдия в Съда на ЕС в Люксембург.

9 август 2022 | 12:12
Президентът: Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения

5 август 2022 | 20:08
В сложната и напрегната политическа обстановка трябва да бъдат подкрепяни хората на изкуството и културата, които продължават да работят всеотдайно за България. Това заяви президентът Румен Радев, който днес откри Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец

5 август 2022 | 20:08
Определени посредници и лобисти губят нервите си при мисълта, че може да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която сами предизвикаха, заяви държавният глава пред журналисти