НОВИНИ

2012-02-14 11:00:00

Президентът Росен Плевнелиев: България е символ на производството на качествени вина

“Днес България е символ на производството на качествени вина и днес искаме да покажем вашия успех. Толкова много златни медали от български и международни изложения заслужават признание за начина, по който България развива своето винопроизводство и своята индустрия.” Това каза президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на над 20 български фирми в сферата на винопроизводството по повод Деня на Лозаря.

Президентът посочи, че винопроизводството у нас е с вековна традиция и българските вина днес заслужено имат своята световна слава. Държавният глава подчерта, че новият Закон за виното и спиртните напитки трябва да въведе ясни правила в този сектор и изрази надежда страната ни да се утвърди като регионална и европейска сила в сектора на винопроизводството.

Росен Плевнелиев отбеляза, че в България се произвеждат над 102 млн. литра вино годишно, от които 60% са предназначени за износ и добави, че държавните институции ще подпомагат и в бъдеще развитието на лозарството и винопроизвоството у нас.

“От 2008 г. започна европейската реформа във винения сектор. Основните приоритети са да се запази това, което Европа има като богатство и от друга страна – да може финансовият ресурс да бъде разпределян справедливо и пестеливо”, заяви по време на срещата заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2021 | 19:07
Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

20 януари 2021 | 15:03
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

19 януари 2021 | 14:02
Отговорно управление е невъзможно без участие на гражданите, се подчертава в проекта за Национален стратегически документ на България

17 януари 2021 | 17:05
Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, подчерта държавният глава