НОВИНИ

2012-02-14 11:00:00

Президентът Росен Плевнелиев: България е символ на производството на качествени вина

“Днес България е символ на производството на качествени вина и днес искаме да покажем вашия успех. Толкова много златни медали от български и международни изложения заслужават признание за начина, по който България развива своето винопроизводство и своята индустрия.” Това каза президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на над 20 български фирми в сферата на винопроизводството по повод Деня на Лозаря.

Президентът посочи, че винопроизводството у нас е с вековна традиция и българските вина днес заслужено имат своята световна слава. Държавният глава подчерта, че новият Закон за виното и спиртните напитки трябва да въведе ясни правила в този сектор и изрази надежда страната ни да се утвърди като регионална и европейска сила в сектора на винопроизводството.

Росен Плевнелиев отбеляза, че в България се произвеждат над 102 млн. литра вино годишно, от които 60% са предназначени за износ и добави, че държавните институции ще подпомагат и в бъдеще развитието на лозарството и винопроизвоството у нас.

“От 2008 г. започна европейската реформа във винения сектор. Основните приоритети са да се запази това, което Европа има като богатство и от друга страна – да може финансовият ресурс да бъде разпределян справедливо и пестеливо”, заяви по време на срещата заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград