НОВИНИ

2019-11-21 17:29:00

Държавният глава Румен Радев: Дарителството е осъзнат подход към проблемите на другите и развитието на обществото

Президентът удостои Нели и Робърт Гипсън с приза „Личност, допринесла за развитие на дарителството в България“ в рамките на годишните  награди "Най-голям корпоративен дарител" за 2019г.

Всеки дарява според възможностите си, затова не деля дарителите на малки и големи. Дарителството не означава да дадеш финансови средства, а да имаш осъзнат подход към проблемите на другите и към развитието на цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на церемонията по връчването на четиринадесетите годишни награди "Най-голям корпоративен дарител" за 2019 г., на която беше домакин днес.

Държавният глава припомни делото на родолюбивите благодетели от времето на Възраждането. „Имането има смисъл, само когато го влагаш в градеж в служба на обществото. Мисълта за градеж, а не за грабеж е  владеела умовете на нашите видни общественици и държавници от онова време“, каза президентът.

В приветствието си Румен Радев подчерта, че расте дялът на непаричните дарения и хората даряват все повече свои вещи или труд. “Това да отделиш от собственото си свободно време, енергия, личен комфорт, времето за семейството, за да направиш така, че другите да живеят по-добре, е много ценно“, допълни президентът като открои дълбокия смисъл в устойчивостта на дарителството. Според държавния глава трябва да се търсят такива форми на дарителство, в които вложените време, средства и енергия да се увеличават многократно с времето.

Като най-устойчива и перспективна дарителска инициатива за едно общество държавният глава определи науката и образованието. По думите му ние имаме нужда от образовани хора, защото образованият човек трудно се поддава на неистини и на популистки внушения,  мисли критично, търси проблемите в обществото и най-добрите методи за разрешаването им.

Президентът връчи наградата в категория „Личност, допринесла за развитие на дарителството в България“. Носители на приза са Нели и Робърт Гипсън, едни от най-големите дарители в областта на образованието у нас. “Тяхната история е блестящ пример за „заразната“ сила на доброто и за това, че силата на дарителството помита всякакви граници. Убеден съм, че няма награда, която да се измери с чувството за вътрешно удовлетворение от това, че даваш крила на таланта, амбицията и мечтите на хиляди млади хора“, заяви държаният глава.

Конкурсът на Българския дарителски форум отличава компаниите в страната, които реализират обществено значими каузи и инвестират средства, време и доброволен труд на служителите си. Наградите “Най-голям корпоративен дарител“ се връчват в още четири страни от Централна и Източна Европа и насърчават налагането на стандарти за отговорно, ефективно и прозрачно корпоративно дарителство. 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 декември 2019 | 17:05
За навременно приемане на законови и организационни правила за следващите избори и за своевременни действия на компетентните институции призова президентът Румен Радев по време на среща, посветена на проблемите при отминалия местен вот.

9 декември 2019 | 15:03
Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата, който отваря вратите към историята, културата, хората и дава възможност за истинско опознаване на дадена държава. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе днес работна среща с дипломатическите представители, членове на клуба на посланиците, говорещи български език.

7 декември 2019 | 12:12
Президентът Румен Радев участва в отбелязването на 110 години от рождението на поета Никола Вапцаров. Държавният глава почете паметта на твореца и поднесе цветя пред паметника му в София.

6 декември 2019 | 17:05
Президентът беше домакин на първата среща между български стартиращи компании и представители на германския бизнес у нас