НОВИНИ

2020-02-28 09:58:00

Румен Радев: Изграждането на конкурентоспособна икономика зависи от инвестициите в човешки капитал и бизнес лидери с отговорни позиции

Държавният глава участва в Годишните награди за отговорен бизнес за 2019 г.

Страна ни се нуждае от бизнес лидери с отговорна гражданска позиция и със съзнание, че нашият най-голям национален капитал са хората. Инвестициите в човешкия капитал и поставянето на високи цели за бъдещето са залогът България да развие конкурентоспособност и да създава високотехнологични производства. Това заяви президентът Румен Радев, който присъства на 17-ото издание на Годишните награди за отговорен бизнес за 2019, организиранo от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

По думите на президента, успехът на държавите ще зависи все повече от отговорните лидери, от дефинирането на образованието, науката и иновациите като национален приоритет, както и от бързата адаптация на икономките към високотехнологичните производства. „България е страна с ограничени ресурси и с демографски и социални проблеми“, посочи Румен Радев и допълни, че единственият начин да решим тези проблеми е изграждането на силна икономика с висок, устойчив и догонващ темп на развитие.

„Ако обществото, държавата и бизнесът успеят да изградят среда, в която младите ни хора да разгърнат своя творчески потенциал и да се чувстват удовлетворени от възможностите за реализация, ще направим огромна крачка напред“, заяви Румен Радев и призова бизнеса да инвестира в развитието на таланта на младите българи. Президентът заяви, че държавата трябва да насърчава и подкрепя бизнеса, който работи прозрачно, постига успехите си не с опорочени обществени поръчки, а с инвестиции в човешкия капитал, внедряване на високоефективни методи на мениджмънт и изграждане на конкурентоспособност. 

Румен Радев връчи призове на победителите и сертификати на класиралите се на второ и трето място компании в категориите „Инвеститор в обществото“ и „Инвеститор в знанието“.  В първата категория победител стана „Райфайзенбанк“ с проекта си „Избери, за да помогнеш“, последвана от „Хюлет Пакард Ентърпрайз“ и ЛИДЛ България. В категорията „Инвеститор в знанието“ първото място зае „Кока-Кола ХБК България“ и проектът им Youth Empowered. Второто място бе за PwC България, чийто проект „Най-важният урок“ е осъществен под патронажа на държавния глава. Третото място си разделиха „L'Oreal България“ и „Нестле България“.

Наградите за отговорен бизнес целят популяризирането на социално отговорното поведение на българския бизнес. Категорията „Инвеститор в обществото“ отличава предприятията с бизнес практики, ориентирани към социалното развитие и просперитета на обществото или общността, в която функционират. „Инвеститор в знанието“ награждава компаниите, които работят за подобряване на качеството на образованието и квалификацията на младите хора и подпомагат научната и изследователска дейност. Те са две от шестте категории, в които 78 компании със 108 проекта показаха своя опит и добри примери в областта на корпоративната социална отговорност.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

27 март 2020 | 18:06
Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на сектора на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения, нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата.

27 март 2020 | 15:03
Кампанията осигури първите медицински апарати за 2020 година – респиратори за три болнични заведения

25 март 2020 | 17:05
Важно е солидарността в ЕС да не се пропуква в условия на криза и е задължително условие за преодоляването на социалните и икономически последици от коронавируса, подчерта българският държавен глава.

24 март 2020 | 11:11
Двамата държавни глави се обявиха социалното и икономическо възстановяване на Европа след коронавируса да бъде сред темите на видеоконферентна връзка на държавните глави от групата „Арайолуш“, която обединява президентите на 14 държави членки от ЕС – България, Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, Хърватия и Гърция.