НОВИНИ

2012-02-15 11:00:00

В края на март КСНС ще обсъди проектите на закони за службите на подчинение на президента

В края на март тази година на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще бъдат коментирани основните моменти в проектите на устройствени закони на службите на подчинение на президента. Основната задача на президентския екип през 2012 година е да бъдат създадени ясни правила за работата на службите, за да е ясно кой определя приоритетите и кой контролира тяхното изпълнение. Това стана ясно днес по време на среща на президента Росен Плевнелиев с оперативното ръководство на Националната служба за охрана. Службите за сигурност трябва да работят по-тясно и по интегриран модел, но с фокус върху специфичните си задачи, подчерта държавният глава на срещата си с началника на службата генерал-лейтенант Димитър Димитров и неговите заместници. Те представиха пред президента както ръководителите на отдели и сектори в службата, така и техните оперативни задачи и отговорности.

Според президента НСО трябва да остане на подчинение на президентството, тъй като това ще утвърди нейната надпартийност. Той увери офицерите от службата, че няма да допусне финансовите и икономическите трудности да повлияят негативно върху сектора за сигурност.

В проектозакона за НСО много внимателно трябва да бъде регламентирано също така по какъв начин се събира, обработва и съхранява информацията, за да бъдат премахнати всякакви съмнения относно използването й в полза на политически или икономически кръгове. „НСО е един от важните инструменти, с които можем да покажем, че службите работят ефективно в интерес на държавата и институциите, а не на политически партии и лидери”, категоричен бе президентът.

Росен Плевнелиев призова служителите на НСО да бъдат активни и да търсят президентския екип за съдействие по всички належащи проблеми.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2021 | 19:07
Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

20 януари 2021 | 15:03
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

19 януари 2021 | 14:02
Отговорно управление е невъзможно без участие на гражданите, се подчертава в проекта за Национален стратегически документ на България

17 януари 2021 | 17:05
Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, подчерта държавният глава