НОВИНИ

2012-02-15 11:00:00

В края на март КСНС ще обсъди проектите на закони за службите на подчинение на президента

В края на март тази година на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще бъдат коментирани основните моменти в проектите на устройствени закони на службите на подчинение на президента. Основната задача на президентския екип през 2012 година е да бъдат създадени ясни правила за работата на службите, за да е ясно кой определя приоритетите и кой контролира тяхното изпълнение. Това стана ясно днес по време на среща на президента Росен Плевнелиев с оперативното ръководство на Националната служба за охрана. Службите за сигурност трябва да работят по-тясно и по интегриран модел, но с фокус върху специфичните си задачи, подчерта държавният глава на срещата си с началника на службата генерал-лейтенант Димитър Димитров и неговите заместници. Те представиха пред президента както ръководителите на отдели и сектори в службата, така и техните оперативни задачи и отговорности.

Според президента НСО трябва да остане на подчинение на президентството, тъй като това ще утвърди нейната надпартийност. Той увери офицерите от службата, че няма да допусне финансовите и икономическите трудности да повлияят негативно върху сектора за сигурност.

В проектозакона за НСО много внимателно трябва да бъде регламентирано също така по какъв начин се събира, обработва и съхранява информацията, за да бъдат премахнати всякакви съмнения относно използването й в полза на политически или икономически кръгове. „НСО е един от важните инструменти, с които можем да покажем, че службите работят ефективно в интерес на държавата и институциите, а не на политически партии и лидери”, категоричен бе президентът.

Росен Плевнелиев призова служителите на НСО да бъдат активни и да търсят президентския екип за съдействие по всички належащи проблеми.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

16 септември 2021 | 10:10
Следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин, заяви служебният министър-председател Стефан Янев

16 септември 2021 | 09:09
Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България.

15 септември 2021 | 14:02
Държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември, за разпускане на Четиридесет и шестото Народно събрание на същата дата и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември 2021 г.

15 септември 2021 | 12:12
Днес думите на любов и уважение са за българските учители, заяви Илияна Йотова, която откри новата учебна година в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград