НОВИНИ

2012-02-15 11:00:00

В края на март КСНС ще обсъди проектите на закони за службите на подчинение на президента

В края на март тази година на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще бъдат коментирани основните моменти в проектите на устройствени закони на службите на подчинение на президента. Основната задача на президентския екип през 2012 година е да бъдат създадени ясни правила за работата на службите, за да е ясно кой определя приоритетите и кой контролира тяхното изпълнение. Това стана ясно днес по време на среща на президента Росен Плевнелиев с оперативното ръководство на Националната служба за охрана. Службите за сигурност трябва да работят по-тясно и по интегриран модел, но с фокус върху специфичните си задачи, подчерта държавният глава на срещата си с началника на службата генерал-лейтенант Димитър Димитров и неговите заместници. Те представиха пред президента както ръководителите на отдели и сектори в службата, така и техните оперативни задачи и отговорности.

Според президента НСО трябва да остане на подчинение на президентството, тъй като това ще утвърди нейната надпартийност. Той увери офицерите от службата, че няма да допусне финансовите и икономическите трудности да повлияят негативно върху сектора за сигурност.

В проектозакона за НСО много внимателно трябва да бъде регламентирано също така по какъв начин се събира, обработва и съхранява информацията, за да бъдат премахнати всякакви съмнения относно използването й в полза на политически или икономически кръгове. „НСО е един от важните инструменти, с които можем да покажем, че службите работят ефективно в интерес на държавата и институциите, а не на политически партии и лидери”, категоричен бе президентът.

Росен Плевнелиев призова служителите на НСО да бъдат активни и да търсят президентския екип за съдействие по всички належащи проблеми.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

10 август 2022 | 12:12
Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в София от 31 май до 3 юни 2023 г., бе във фокуса на среща на „Дондуков“ 2 между президента Румен Радев и председателя на Българската асоциация за европейско право Александър Арабаджиев, който е и българският съдия в Съда на ЕС в Люксембург.

9 август 2022 | 12:12
Президентът: Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения

5 август 2022 | 20:08
В сложната и напрегната политическа обстановка трябва да бъдат подкрепяни хората на изкуството и културата, които продължават да работят всеотдайно за България. Това заяви президентът Румен Радев, който днес откри Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец

5 август 2022 | 20:08
Определени посредници и лобисти губят нервите си при мисълта, че може да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която сами предизвикаха, заяви държавният глава пред журналисти