НОВИНИ

2020-02-28 15:50:00

Румен Радев: България високо цени приноса на Черна гора за изграждане на добросъседски отношения и укрепване стабилността на Балканите

Насърчаването на търговския и инвестиционен обмен между България и Черна гора и подобряване на свързаността в Югоизточна Европа обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Черна гора Душко Маркович, който е на посещение в София. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Като особено перспективни области на двустранното сътрудничество бяха откроени информационните технологии, енергетиката и туризма. България и Черна гора са най-активните страни за създаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, който да допринесе за по-равномерното разпределение на научния потенциал и научната инфраструктура в Европа и да създаде повече възможности за висококвалифицирана професионална реализация на младите хора от региона.

На срещата беше отбелязано ползотворното двустранно партньорство в сферата на сигурността и отбраната. Двете държави споделят не само общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства за укрепване на мира, сигурността и стабилността в региона, посочи Румен Радев. „Очакваме двустранното сътрудничество в рамките на НАТО и съвместните учения да продължи“, заяви държавният глава.

България високо цени приноса на Черна гора за изграждане на добросъседски отношения и укрепване на стабилността на Балканите, подчерта още президентът Радев и потвърди подкрепата на страната ни за присъединяването на Черна гора към ЕС. „Черна гора е изключително напреднала и ние ще продължим да оказваме помощ в този процес“, посочи Румен Радев.

Душко Маркович изрази признателност за принципната и последователна подкрепа на България за Черна гора и нейната европейска интеграция и подчерта действията на черногорските институции за утвърждаване на върховенството на правото, демократичните процеси, правата на гражданите и религиозните общности. Обща бе оценката, че изграждането на добросъседски отношения на Балканите е ключово условие за постигане на напредък по пътя на европейската интеграция и всяка държава от региона, която се стреми към ЕС, следва да е част от общите усилия в тази насока.

Вицепрезидентът Илияна Йотова постави по време на срещата въпроса за предстоящото разглеждане на доклада за България в рамките на постмониторинговия диалог на Съвета на Европа и изрази очакването на страната ни за положително разрешение на тази тема. Вицепрезидентът припомни, че страната ни е член на Европейския съюз от 2007 г., а на Съвета на Европа от 1992 г. и е изпълнила всички критерии за отпадане на този механизъм на Съвета на Европа по отношение на България. Премиерът Душко Маркович заяви подкрепата на Черна гора за позицията на страната ни.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

27 март 2020 | 18:06
Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на сектора на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения, нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата.

27 март 2020 | 15:03
Кампанията осигури първите медицински апарати за 2020 година – респиратори за три болнични заведения

25 март 2020 | 17:05
Важно е солидарността в ЕС да не се пропуква в условия на криза и е задължително условие за преодоляването на социалните и икономически последици от коронавируса, подчерта българският държавен глава.

24 март 2020 | 11:11
Двамата държавни глави се обявиха социалното и икономическо възстановяване на Европа след коронавируса да бъде сред темите на видеоконферентна връзка на държавните глави от групата „Арайолуш“, която обединява президентите на 14 държави членки от ЕС – България, Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, Хърватия и Гърция.