НОВИНИ

2020-03-23 17:39:00

Президентите Румен Радев и Мун Дже-Ин отбелязаха 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Република Корея

За изминалите тридесет години България и Република Корея успяха да изградят отношения на всеобхватно и насочено към бъдещето партньорство, основано на споделени ценности и взаимно доверие. Това заявява държавният глава Румен Радев в писмо до своя корейски колега Мун Дже-Ин. Двамата президенти си размениха поздравления по случай отбелязването на 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Република Корея.

По думите на президента Радев свидетелство за отличните контакти между България и Република Корея, са активният диалог на високо равнище, широката и стабилна правна рамка на отношенията, здравите търговско-икономически връзки и сътрудничеството в различни области, сред които информационни технологии, енергетика, туризъм, образование и наука.

„Искреното ни желание е да продължат взаимните усилия за реализиране на потенциала на двустранните отношения и издигането им на ниво стратегическо партньорство“, подчертава българският държавен глава. Като важни за България приоритети Румен Радев посочва постигането на балансиран стокообмен и увеличаване на българския износ, привличане на корейски инвестиции, съвместно създаване на съвременни и високотехнологични производства и научно-развойни центрове в България, както и развитие в сферата на туризма.

„Високо оценяваме успешното взаимодействие между България и Република Корея в международен план по редица теми от глобално и регионално значение“, заявява още президентът Радев и откроява партньорството по отношение на устойчивото развитие, борбата с климатичните промени, неразпространението на ядрени оръжия и борбата срещу разпространението на COVID-19. България ще продължи да работи за задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и Република Корея, се посочва още в писмото на Румен Радев.

„От установяването на нашите дипломатически връзки през 1990 г., двете страни непрекъснато разширяват сътрудничеството си в различни области, включително политика, икономика, общество, култура“, заявява президентът Мун Дже-Ин в своето писмо до държавния глава Румен Радев. Той допълва, че силното доверие е в основата на развиващите се отношения между нашите страни и изразява надежда за засилване на партньорството и връзките между народите на България и Република Корея.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

27 март 2020 | 18:06
Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на сектора на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения, нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата.

27 март 2020 | 15:03
Кампанията осигури първите медицински апарати за 2020 година – респиратори за три болнични заведения

25 март 2020 | 17:05
Важно е солидарността в ЕС да не се пропуква в условия на криза и е задължително условие за преодоляването на социалните и икономически последици от коронавируса, подчерта българският държавен глава.

24 март 2020 | 11:11
Двамата държавни глави се обявиха социалното и икономическо възстановяване на Европа след коронавируса да бъде сред темите на видеоконферентна връзка на държавните глави от групата „Арайолуш“, която обединява президентите на 14 държави членки от ЕС – България, Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, Хърватия и Гърция.