НОВИНИ

2020-03-23 17:39:00

Президентите Румен Радев и Мун Дже-Ин отбелязаха 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Република Корея

За изминалите тридесет години България и Република Корея успяха да изградят отношения на всеобхватно и насочено към бъдещето партньорство, основано на споделени ценности и взаимно доверие. Това заявява държавният глава Румен Радев в писмо до своя корейски колега Мун Дже-Ин. Двамата президенти си размениха поздравления по случай отбелязването на 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Република Корея.

По думите на президента Радев свидетелство за отличните контакти между България и Република Корея, са активният диалог на високо равнище, широката и стабилна правна рамка на отношенията, здравите търговско-икономически връзки и сътрудничеството в различни области, сред които информационни технологии, енергетика, туризъм, образование и наука.

„Искреното ни желание е да продължат взаимните усилия за реализиране на потенциала на двустранните отношения и издигането им на ниво стратегическо партньорство“, подчертава българският държавен глава. Като важни за България приоритети Румен Радев посочва постигането на балансиран стокообмен и увеличаване на българския износ, привличане на корейски инвестиции, съвместно създаване на съвременни и високотехнологични производства и научно-развойни центрове в България, както и развитие в сферата на туризма.

„Високо оценяваме успешното взаимодействие между България и Република Корея в международен план по редица теми от глобално и регионално значение“, заявява още президентът Радев и откроява партньорството по отношение на устойчивото развитие, борбата с климатичните промени, неразпространението на ядрени оръжия и борбата срещу разпространението на COVID-19. България ще продължи да работи за задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и Република Корея, се посочва още в писмото на Румен Радев.

„От установяването на нашите дипломатически връзки през 1990 г., двете страни непрекъснато разширяват сътрудничеството си в различни области, включително политика, икономика, общество, култура“, заявява президентът Мун Дже-Ин в своето писмо до държавния глава Румен Радев. Той допълва, че силното доверие е в основата на развиващите се отношения между нашите страни и изразява надежда за засилване на партньорството и връзките между народите на България и Република Корея.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

18 септември 2020 | 16:04
Проблемите в съдебната власт са сред основните причини за кризата на държавността в България, констатира Втората част от проекта за Национален стратегически документ

18 септември 2020 | 15:03
В сектора са заети около 800 хил. души, които са без доходи заради епидемията

18 септември 2020 | 15:03
Перспективите за увеличаване на инвестициите от САЩ в България в сфери с висока добавена стойност, насърчаване на младежките програми за бизнес обучение и осъществяването на повече общи проекти в областта на дигиталната свързаност в Източна Европа, обсъдиха днес на среща на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и представители на Американската търговска камара в България.