НОВИНИ

2012-02-17 11:00:00

Президентството ще оказва пълна подкрепа на Сметната палата при изпълнение на разширените й правомощия

Президентската администрация ще оказва пълно съдействие при разрешаването на проблемите, констатирани от Сметната палата в рамките на правомощията й по одит в публичния сектор. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на среща с председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров и двамата му заместници. Президентството може да помогне за преодоляване на слабостите и проблемите, констатирани от одитната институция и на основата на нейния анализ на риска и експертиза те да бъдат поставени в дневния ред на обществото, подчерта държавният глава.

Президентът Плевнелиев и проф. Димитров споделиха мнението, че публичните средства трябва да се управляват на предприемачески принцип, което ще повиши ефективността на разходите, както е в реалния сектор. В значителна степен това може да се случи и с ускореното въвеждане на електронно управление и електронизирането на повече услуги за бизнеса и гражданите, което значително ще повиши ефективността на публичните разходи и ще подобри средата за бизнеса и инвеститорите в България, подчерта президентът Плевнелиев. Според председателя на Сметната палата от гледна точка на ефективността държавните институции не управляват добре средствата си, затова Валери Димитров счита, че са необходими опростени правила и процедури, ориентирани към постигане на конкретни резултати.

По отношение на разходите на Президентската администрация държавният глава бе категоричен, че Президентството е напълно открито и ще помага на Сметната палата при изпълнение на одитните й правомощия.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2021 | 19:07
Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

20 януари 2021 | 15:03
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

19 януари 2021 | 14:02
Отговорно управление е невъзможно без участие на гражданите, се подчертава в проекта за Национален стратегически документ на България

17 януари 2021 | 17:05
Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, подчерта държавният глава