НОВИНИ

2020-07-24 14:06:00

Държавният глава: След години на лъжи и унижение българите изричат истината открито, с кураж и достойнство

 
Основен приоритет на управлението трябва да е сигурността и благоденствието на българския народ, а не интересите на бизнес кръгове. Това заяви днес пред журналисти във Велико Търново държавният глава в отговор на въпрос за продължаващите граждански протести в цялата страна. 
 
Румен Радев определи рокадите в кабинета като опит за печелене на време, от който губи България. По думите му липсата на доверие в управлението е най-страшното за държавата и обществото. 
 
„Всички виждате, че България се събуди. И както е казал Вазов - “И в няколко дена тайно и полека народът порасте на няколко века“, заяви държавният глава. Президентът посочи, че слуша призивите на гражданите, чете техните плакати, а всички протестиращи развяват единствено националния трибагреник. „Това показва, че преживяваме някакво пречистване, защото след години на лъжи и на унижение, българите изричат истината открито, с кураж и с достойнство“, подчерта Румен Радев. Държавният глава посочи, че изходът от тази криза може да бъде само оставка на правителството и на главния прокурор и предсрочни избори. 
 
Заемам страната на хората и искам да видя управление, което да налага и да бъде пример за законност и за спазването на Конституцията, а не да ги погазва, посочи държавният глава, помолен да коментира думи на управляващите, че заема само едната страна в протестите. Румен Радев заяви, че България се нуждае от управление, което да върши смислени реформи, да модернизира страната и да ни интегрира в Европа, а не да ни отдалечава от нея. „Ето това искам да видя и за това ще се борим всички, каквито и необходими конституционни и законови промени трябва да се извършат“, допълни президентът. Запитан дали вижда политическа воля за промяна, президентът посочи, че има силна гражданска воля, а от нея се ражда и политическата.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

6 август 2020 | 13:01
Стратегическият съвет към президента представя за обществено обсъждане първата част на проект за Национален стратегически документ на България

5 август 2020 | 16:04
Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента.

3 август 2020 | 13:01
От началото на Седемнадесетото издание на благотворителната инициатива на Президента на Република България „Българската Коледа“ са подпомогнати вече 372 деца. Дарените средства са на обща стойност 598 865 лв.