НОВИНИ

2020-07-30 20:57:00

Президентът: България трябва да си постави амбицията да постигне по-висок устойчив темп на икономическо развитие с много повече добавена стойност

България трябва да си постави амбицията да постигне по-висок устойчив темп на икономическо развитие с много повече високи технологии и добавена стойност. Това означава предвидима нормативна база, блокиране на лобисткото законодателство, намаляване на  административната тежест, с електронно управление и дълбока трансформация на образованието и науката. Това заяви президентът Румен Радев, който на церемония днес приветства представителите на българския бизнес, отличени в класацията за 2019 г. на „Капитал“ за стоте най-големите компании у нас.

„Ако искаме България да бъде модерна и демократична държава, в която младите българи да остават, трябва да се обединят усилията на всички за необратими обществени промени за върховенство на правото, защита на правата на гражданите и на правото на собственост“, отбеляза президентът Радев. Държавният глава допълни, че ще се постигне успех само ако обществената енергия в момента, доведе до положителен краен резултат. „Това означава България да бъде демократична държава не от гледна точка на фасадност на модерни институции, а да има наистина работещи институции и то с ясен правов ред“, заяви президентът.

Румен Радев подчерта, че не трябва разпределянето на обществени поръчки и еврофондове да се води от користни интереси, а финансовите и управленски механизми следва да насърчават свободната конкуренция, инициативността и креативността на българина и бизнеса. „Ако имаме такова управление и модерни закони, ще изведем нашата икономика в съвременна европейска орбита“, отбеляза Румен Радев.


По думите на държавния глава, не бива целите на страната ни да се свеждат до преодоляването на кризата след коронавируса, а да се направят сериозни и необратими промени в сферата на обществените отношения и на законността. „Нашата икономика преди COVID-19 има своите успехи, но тя се задъхва от публичната среда. Ако искаме България да бъде развита в икономическо отношение държава, трябва да мислим със съвсем други мащаби, отколкото преди кризата“, заяви Румен Радев. Президентът подчерта също значението на дигитализацията, информационното превъзходство и новите технологии за успех в световната икономика.

Румен Радев отбеляза усилията на българския бизнес за развитието на икономиката и откриването на перспективи пред младите българи. Президентът приветства и постиженията на най-големите наши компания за приноса им към брутния вътрешен продукт на страната, трудовата заетост, въвеждането на нови технологии и дял от българския износ.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

6 август 2020 | 13:01
Стратегическият съвет към президента представя за обществено обсъждане първата част на проект за Национален стратегически документ на България

5 август 2020 | 16:04
Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента.

3 август 2020 | 13:01
От началото на Седемнадесетото издание на благотворителната инициатива на Президента на Република България „Българската Коледа“ са подпомогнати вече 372 деца. Дарените средства са на обща стойност 598 865 лв.