НОВИНИ

2012-02-17 12:15:00

България и Хърватия имат потенциал да си сътрудничат в инфраструктурата, туризма и енергетиката

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес на “Дондуков” 2 с председателя на парламента на Република Хърватия Борис Шпрем, който е на посещение у нас по повод ратификацията от Народното събрание на Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС.

По време на срещата Росен Плевнелиев и Борис Шпрем подчертаха силните културни връзки между българи и хървати и отличния политически диалог между всички институции на двете страни – президенти, изпълнителна власт, парламенти, местни власти. Президентът Плевнелиев посочи, че България подкрепя безрезервно положените усилия и осъществените от хърватския народ реформи за завършване на процеса на европейска интеграция. Председателят Шпрем изрази признателността си за бързото ратифициране от Народното събрание на Република България на Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС и изрази надеждата си, че страната ни ще продължи да подкрепя Хърватия до постигането на пълноправното й членство в ЕС.

Президентът Плевнелиев и председателят Шпрем отбелязаха общия интерес на България и Хърватия да се запази макроикономическата стабилност в двете страни, да се насърчат чуждестранните инвестиции, да се увеличи ефективността в противодействието на корупцията и организираната престъпност, както и да се подобри бизнес средата. И Плевнелиев и Шпрем считат, че има потенциал да се разшири двустранното търговско-икономическо партньорство и да се увеличи обема на преките инвестиции в сфери като инфраструктурата, туризма и енергетиката.

Президентът Плевнелиев и председателят Шпрем отбелязаха също така интереса на двете страни да работят съвместно по линия на Дунавската стратегия, като ефективна мярка за развитието, икономическия просперитет и свързването на регионите от крайдунавските страни. Президентът Плевнелиев подчерта стремежа на България да постигне значително подобряване на навигацията и условията на корабоплаване по река Дунав и да съдейства в най-пълна степен за реализиране на потенциала на Европейски транспортен коридор №7.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

12 април 2021 | 21:09
Днешното събитие ни доближава до замисъла на създателите на Националния дворец на културата: това да бъде дворец, в който властва духовността, където изкуството е свещенодействие, а творецът е на почит, подчерта още Румен Радев.

12 април 2021 | 20:08
„Нека следваме хронологията според Конституцията. Нямам никакво намерение да бавя, редно е в обстановката, в която се намираме, час по-скоро да имаме яснота и, надявам се, стабилно, оперативно, редовно правителство“. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес.

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.