НОВИНИ

2012-02-17 12:15:00

България и Хърватия имат потенциал да си сътрудничат в инфраструктурата, туризма и енергетиката

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес на “Дондуков” 2 с председателя на парламента на Република Хърватия Борис Шпрем, който е на посещение у нас по повод ратификацията от Народното събрание на Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС.

По време на срещата Росен Плевнелиев и Борис Шпрем подчертаха силните културни връзки между българи и хървати и отличния политически диалог между всички институции на двете страни – президенти, изпълнителна власт, парламенти, местни власти. Президентът Плевнелиев посочи, че България подкрепя безрезервно положените усилия и осъществените от хърватския народ реформи за завършване на процеса на европейска интеграция. Председателят Шпрем изрази признателността си за бързото ратифициране от Народното събрание на Република България на Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС и изрази надеждата си, че страната ни ще продължи да подкрепя Хърватия до постигането на пълноправното й членство в ЕС.

Президентът Плевнелиев и председателят Шпрем отбелязаха общия интерес на България и Хърватия да се запази макроикономическата стабилност в двете страни, да се насърчат чуждестранните инвестиции, да се увеличи ефективността в противодействието на корупцията и организираната престъпност, както и да се подобри бизнес средата. И Плевнелиев и Шпрем считат, че има потенциал да се разшири двустранното търговско-икономическо партньорство и да се увеличи обема на преките инвестиции в сфери като инфраструктурата, туризма и енергетиката.

Президентът Плевнелиев и председателят Шпрем отбелязаха също така интереса на двете страни да работят съвместно по линия на Дунавската стратегия, като ефективна мярка за развитието, икономическия просперитет и свързването на регионите от крайдунавските страни. Президентът Плевнелиев подчерта стремежа на България да постигне значително подобряване на навигацията и условията на корабоплаване по река Дунав и да съдейства в най-пълна степен за реализиране на потенциала на Европейски транспортен коридор №7.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 май 2021 | 10:10
Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента.

9 май 2021 | 10:10
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица.

8 май 2021 | 13:01
В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на страните-членки на ЕС поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа