НОВИНИ

2012-02-17 12:15:00

България и Хърватия имат потенциал да си сътрудничат в инфраструктурата, туризма и енергетиката

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес на “Дондуков” 2 с председателя на парламента на Република Хърватия Борис Шпрем, който е на посещение у нас по повод ратификацията от Народното събрание на Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС.

По време на срещата Росен Плевнелиев и Борис Шпрем подчертаха силните културни връзки между българи и хървати и отличния политически диалог между всички институции на двете страни – президенти, изпълнителна власт, парламенти, местни власти. Президентът Плевнелиев посочи, че България подкрепя безрезервно положените усилия и осъществените от хърватския народ реформи за завършване на процеса на европейска интеграция. Председателят Шпрем изрази признателността си за бързото ратифициране от Народното събрание на Република България на Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС и изрази надеждата си, че страната ни ще продължи да подкрепя Хърватия до постигането на пълноправното й членство в ЕС.

Президентът Плевнелиев и председателят Шпрем отбелязаха общия интерес на България и Хърватия да се запази макроикономическата стабилност в двете страни, да се насърчат чуждестранните инвестиции, да се увеличи ефективността в противодействието на корупцията и организираната престъпност, както и да се подобри бизнес средата. И Плевнелиев и Шпрем считат, че има потенциал да се разшири двустранното търговско-икономическо партньорство и да се увеличи обема на преките инвестиции в сфери като инфраструктурата, туризма и енергетиката.

Президентът Плевнелиев и председателят Шпрем отбелязаха също така интереса на двете страни да работят съвместно по линия на Дунавската стратегия, като ефективна мярка за развитието, икономическия просперитет и свързването на регионите от крайдунавските страни. Президентът Плевнелиев подчерта стремежа на България да постигне значително подобряване на навигацията и условията на корабоплаване по река Дунав и да съдейства в най-пълна степен за реализиране на потенциала на Европейски транспортен коридор №7.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

20 януари 2021 | 19:07
Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение у нас.

20 януари 2021 | 15:03
Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с изпълнителните директори на Българската банка за развитие (ББР) Николай Димитров и Панайот Филипов във връзка с домакинството на страната ни на инициативата за подобряване на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

19 януари 2021 | 14:02
Отговорно управление е невъзможно без участие на гражданите, се подчертава в проекта за Национален стратегически документ на България

17 януари 2021 | 17:05
Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, подчерта държавният глава