НОВИНИ

2020-12-07 14:20:00

Вицепрезидентът към молдовския посланик: С развитието на Тараклийския университет ще развием и район Тараклия

Илияна Йотова и Анатол Чебук обсъдиха перспективите пред българската общност в Молдова

Единственото българско висше училище в чужбина – Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“, има повече потенциал за развитие. Общата ни цел е младежите, които го завършват, да получат добро образование, съобразено със спецификите на региона, да останат да живеят в Тараклия и да го развиват. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с посланика на Република Молдова в България Анатол Чебук на „Дондуков“ 2.

Вицепрезидентът изтъкна необходимостта от създаване на образователни и бизнес възможности за развитието на населения с българи молдовски регион и от съвместни инвестиционни проекти с България. „Затова трябва да се засили интересът към университета, да се повиши качеството и да се създадат специалности, необходими за региона“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази надежда в най-скоро време да бъдат финализирани преговорите по преобразуването на Тараклийския университет във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. От началото на учебната година в Тараклийския държавен университет се обучават студенти по специалност „Бизнес мениджмънт“ на русенското висше училище. Посланик Чебук запозна вицепрезидента с плановете на молдовската държава за всеобхватна реформа на висшето образование, която ще започне следващата година.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за обучение в български висши училища, които предоставя българската държава за студентите от български произход, и промените, които бяха приети по инициатива на вицепрезидента, за облекчаване на този процес.

По-рано вицепрезидентът Йотова изпрати поздравителен адрес до Мая Санду по случай избирането ѝ за президент на Република Молдова. Илияна Йотова изрази увереност, че и занапред ще продължи доброто сътрудничество между двете държави и благодари за грижата за правата на българското етническо малцинство, което е едно от най-старите в страната – на повече от 200 години.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

3 март 2021 | 19:07
Слово на президента Румен Радев на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ по случай 143-ата годишнина от Освобождението на България

3 март 2021 | 13:01
България се събуди и българите поискаха променена България, държава с правила и перспектива, заяви Илияна Йотова на честването на 143 години от Освобождението на България

3 март 2021 | 12:12
Слово на държавния глава Румен Радев на паметника Шипка по случай отбелязването на 143 години от Освобождението на България

2 март 2021 | 19:07
Консолидацията и укрепването на инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“ е от съществено значение за постигането на реални и прагматични резултати и за успешното осъществяване на съвместните проекти от регионалната инициатива за сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев по време на видеоконферентен разговор с представители на ръководството на инвестиционния съветник на фонда „Amber Infrastructure Group“ - международен фонд от независими специалисти за управление на инвестициите.