НОВИНИ

2021-01-12 14:28:00

Румен Радев: Огромните средства, които държавата инвестира в машини за гласуване, трябва да бъдат оправдани

От БСП настояха за увеличаване на възнагражденията на членовете на СИК, които ще бъдат на първа линия в епидемичната обстановка, за да гарантират политическите права на своите сънародници
 
Огромните средства, които държавата инвестира в машини за гласуване, трябва да бъдат оправдани. Сега поставяме основите и за изборите през следващите години. Трябва да се повишава доверието на българите в машинното гласуване. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща с представители на БСП в рамките на консултациите във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.
 
Бих искала да разсеем едно внушение за отношенията между президента и БСП. Ние не воюваме с президента и президентската институция, увери лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова в началото на срещата. „Навсякъде из страната с г-жа Йотова сме радушно посрещани и имаме открит диалог с българските социалисти“, изтъкна държавният глава и допълни, че заедно с вицепрезидента никога не са отстъпвали от ангажимента си пред социалистите за по-справедлива и успешна България. Румен Радев напомни, че без силна опозиция демокрацията залинява.
 
Президентът посочи, че за да има повече доверие в машинното гласуване, е необходимо на края на изборния ден на случаен принцип да бъдат сравнени резултатите от хартиените разписки от машината с данните в електронната памет. Вицепрезидентът Илияна Йотова припомни, че все още не е известно дали е подписан договор за машините за гласуване, което буди съмнения дали ще бъдат спазени законовите срокове за доставка, сертифициране и обучение на изборната администрация. 
 
Винаги сме защитавали машинното гласуване, смесването му с хартиено е отстъпление, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че партията подкрепя създаването на многомандатен избирателен район „Чужбина“, а гласуването по пощата трябва да върви заедно с активна регистрация. 
 
Лидерът на БСП определи като обща цел максималната избирателна активност при запазване здравето на хората. „Силно притеснени сме, че оставаме с усещането, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент“, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова и припомни становището на Сдружението на общините, здравните правила да бъдат представени от управляващите възможно най-скоро, за да има достатъчно време за осигуряване на необходимите условия за гласуване. Корнелия Нинова изрази съгласие с настояването за бързо и категорично представяне на здравния протокол.
 
Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева посочи, че в Изборния кодекс има забрана за снимане само по време на гласуването, но липсва негативна уредба за заснемане на останалата част от изборния процес. Проф. Друмева изтъкна, че е нужно въвеждането на позитивна уредба за възможността за заснемане при съставянето на протоколите и броенето на бюлетините. 
 
Народният представител Крум Зарков се съгласи с необходимостта от промени в Изборния кодекс. „Ние ще участваме в този процес конструктивно, както до сега, но и ще играем ролята, отредена на всяка опозиция, за да предотвратим рисковете, когато се отваря Изборният кодекс“, заяви Зарков и посочи, че се изискват сериозни промени в закона, за да се избегне рискът от разминаване между заявените и постигнатите цели. 
 
От БСП настояха да се увеличи заплащането на членовете на СИК, тъй като те застават на първа линия в епидемичната обстановка, за да гарантират политическите права на своите съграждани. По отношението датата на изборите, социалистите изтъкнаха, че тя е изцяло в правомощията на държавния глава и партията ще се съобрази с която и да е насрочена дата.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ