НОВИНИ

2021-01-12 18:37:00

Румен Радев: Липсва яснота за договора за изборните машини, сроковете за тяхната доставка, сертифициране и одит

Едно е да се декларира готовност за изборите, друго е когато с конкретни въпроси, се установяват дефицити в организацията и готовността за тези избори. След проведените консултации в президентската институция все още липсват отговори за  сключването на договора за осигуряването на машините за гласуване, тяхната доставка и сертифициране. Не сме получили информация за здравния протокол, от който зависи прозрачността на изборния процес. От отговорите на тези въпроси ще зависи логиката за определяне на датата на изборите. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие представители на Движението за права и свободи (ДПС). Срещата, в която участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, е част от консултациите на държавния глава с парламентарно представените политически сили за провеждане на изборите за народни представители през тази година.

Всички политически партии разчитат на наблюдателите и застъпниците си, но може да се окаже, че формулираните здравни мерки могат да им попречат да осъществяват контрол върху броенето и отчитането на бюлетините, както и оформянето на протоколите. Затова е добре тези мерки да бъдат своевременно оповестени, посочи президентът Радев.

От ръководството на ДПС посочиха, че вече неведнъж са поставяли на общественото внимание темата за включването на машините в изборния процес – и големият дял недействителни гласове, и субективният елемент при преброяването, както и големият брой сгрешени протоколи могат да бъдат избегнати с въвеждането на машинен вот. Мустафа Карадайъ подчерта, че настоящият модел, в който се смесват хартиеното и машинното гласуване и отчитане на изборните резултати е допълнителна предпоставка за още повече сгрешени протоколи и по-голямо недоверие към резултатите от изборите. Във връзка с това президентът припомни, че е наложил вето на промените в Изборния кодекс, според които, независимо от въведеното машинно гласуване, ще бъде извършвано ръчно преброяване на вота. Според Румен Радев в края на изборния ден следва да бъде направена проверка на определена част от изборните машини, при която да се съпостави резултатът от хартиените разпечатки от машината с нейната електронна памет. По думите на  президента, това не само ще повиши доверието в машинния вот, но и ще представлява дисциплинираща мярка за всеки, който опита да извърши някакви машинации върху машините.

Държавният глава подчерта също така, че в рамките на срещите, които е провел, са постъпили множество предложения, за начина на гласуване. Сред тях Румен Радев открои възможността за провеждане на гласуване по пощата, което е особено важно за сънародниците ни зад граница, които живеят в условия на наложени рестрикции, поради епидемичната обстановка. Реализацията му зависи от организацията на институцията и управляващите, изтъкна президентът.

Сред акцентите на срещата беше и регламентирането на  видеонаблюдението по време на изборния процес. В резултат на проведените от държавния глава консултации, в президентската институция са постъпили две предложения: то да бъде осигурено изцяло от изборната администрация или да се предостави  възможност на наблюдателите и застъпниците да заснемат и излъчват в реално време със своите телефони отварянето на урните, броенето на бюлетините и оформянето на протоколите след края на изборния ден.

За създаването на условия за равнопоставеност на политическите партии по отношение на медийното отразяване в рамките на предизборната кампания,  призова вицепрезидентът Илияна Йотова. В условията на епидемична обстановка провеждането на класическа предизборна кампания със срещи и събрания ще бъде много трудно, затова е необходимо да се постави акцент върху достъпа до медийно отразяване, особено по отношение на ролята на обществените медии, посочи тя. Според Румен Радев в условията на пандемия е необходимо да се търси по-справедлив подход, тъй като основният канал за комуникация в предизборната кампания ще бъдат именно обществените медии.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ