НОВИНИ

2021-02-01 11:43:00

В Послание за нова България президентът Румен Радев определи като непосредствена национална цел укрепването на държавността

Държавният глава обяви, че с Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България
 
Най-важната непосредствена национална цел е укрепването на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство за демонтаж на порочния управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромен ресурс и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 представи свое Послание за нова България.
 
„България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази първостепенна цел“, посочи държавният глава. По думите му без укрепване на държавността, всякакви нови управленски конфигурации и техните политики са обречени на провал, а страната ни ще продължи да заема последните места по стандарт и качество на живот в ЕС. 
 
„2020-та бе годината на българското събуждане. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце, посочи президентът. Той подчерта, че парламентарните избори през април поставят гражданите пред дилемата дали приемат или отхвърлят днешния модел на властта: еднолична, задкулисна, репресивна и корумпирана, разхитителна и несправедлива към обикновения българин. „От началото на мандата ни като президент и вицепрезидент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този властови модел води към разпад на държавността“, отбеляза Румен Радев. Президентът отчете, че при липса на решителни действия за укрепване на държавността съществува риск след предстоящите парламентарни избори да се стигне до обичайните пазарлъци между партии, които да доведат до правителство на задкулисието под благовидния предлог на национално обединение, национално спасение, експертен кабинет или друга подобна формулировка.  
 
В Посланието си за нова България държавният глава открои промените, необходими за оползотворяване на потенциала на страната ни. „Те са неотменимият фундамент, върху който бъдещите правителства ще могат да разгърнат съзидателни политики за реформи в образованието, здравеопазването, социалната сфера, културата и духовността, сигурността, за насърчаване на предприемчивостта и привличане на инвестиции, за повишаване на производителността, за опазване на природата и развитие на зелена икономика, основана на наука, иновации и дигитализация“, посочи президентът.  
 
Гарантирането на честни и достъпни избори е сред акцентите в посланието на президента. Според Румен Радев са необходими  неотложни реформи на Изборния кодекс и воля за гарантиране на доверие в изборния процес, както и постигане на висока избирателна активност чрез актуализация на избирателните списъци, видеонаблюдение и излъчване в реално време на преброяването на бюлетините и оформянето на протоколите, 100% машинно гласуване, дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на МИР „Чужбина“, прозрачност в работата на изборната администрация и „Информационно обслужване“, справедлив достъп до медийно отразяване в предизборната кампания.
 
Държавният глава открои необходимостта и от конституционни и законови промени, с които да бъдат укрепени държавността и върховенството на правото. Промените трябва да гарантират гражданското участие в държавното управление, независимостта на съдебната власт в служба на справедливостта и обществения интерес, оптимизиране на структурата и функциите на ВСС, ефективна, отговорна и почтена прокуратура, както и подчинение на магистратите единствено на закона. Според президента законовите промени е необходимо да допринесат за ефективното разделение на властите, за повече прозрачност и предвидимост на законотворческия процес и пресичане на лобисткото законодателство. Важно е да бъде постигната и засилена защита на собствеността и честната конкуренция на бизнеса. Корупцията трябва да бъде безкомпромисно преследвана без оглед на политическата принадлежност и общественото положение на извършителите. „Ако това не се случи, всяко следващо управление може да гледа на властта като източник на безнаказано облагодетелстване, а порочният управленски модел и олигархията ще продължават да се възпроизвеждат“, посочи държавният глава. 
 
Президентът призова и за разширяване на механизмите за прозрачност и отчетност, за да бъдат пресечени злоупотребите с власт и кражбите. За целта разходите на правителството трябва да бъдат винаги обосновани с разчети за очакваните ефекти, а за постигането на зададените цели е необходимо управляващите да представят отчети.
 
Ролята на парламента като орган за контрол над Министерския съвет трябва да бъде засилена, подчерта още държавният глава. За целта е необходимо блиц-контролът да бъде възстановен, а разходването на бюджетен излишък да става само след одобрение от Народното събрание. Гражданският контрол също трябва да бъде засилен чрез реално електронно управление, прозрачност и отчетност на всички публични разходи, излъчване онлайн на работата на комисиите за обществени поръчки над определен финансов праг, както и на заседанията на КЗК. Необходимо е създаването на актуален регистър за всички концесионни договори и анексите към тях и осветляване на кредитното портфолио на ББР. В интерес на прозрачността всички договори и споразумения с контрагенти, сключени до момента от държавните фирми, страни по договори за вътрешно възлагане (in-house), както и на плащанията по тях, трябва да бъдат публикувани. Необходимо е и ограничаване на обхвата и обема на договорите за вътрешно възлагане, смята президентът. 
 
„Проектите в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България трябва да бъдат определяни при ясни критерии и публичност, така че да способстват за модернизация на страната, а не само за усвояване на средства“, призова Румен Радев. По думите му е необходимо и въвеждането на ефективни проверки на лицата, заемащи висши публични длъжности и свързаните с тях лица за съответствие между законните им доходи и стандарта им на живот.
 
В Посланието си за нова България президентът призова и за гарантиране на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от управляващите и спазване на професионалните и етични стандарти.
 
Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на страна-член на ЕС и въобще – на една съвременна демократична държава, посочи президентът Радев. По думите му от решаващо значение за доверието в институциите са моралът, културата и компетентността на бъдещите управляващи. „За това е необходимо излъчване на нов тип управление, чиито качества да бъдат синтез на почтеност и компетентност“, заяви държавният глава. Президентът и вицепрезидентът предлагат на политическите сили, спечелили доверието на избирателите да управляват страната, да постигнат консенсус за формулирането и прилагането на пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности.
 
В очертаната ситуация с г-жа Йотова считаме за свой дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на Република България, заяви държавният глава. Той добави, че формата на издигане на кандидатурата ще бъде ясна в указания от закона срок, а ранният анонс ще даде възможност на политическите актьори да се позиционират спрямо огласените принципи. Това ще помогне на българските избиратели да направят информиран избор между статуквото и алтернативата. „Ще продължим да обединяваме обществените усилия за промяна на днешния властови модел и създаване на условия за модерно развитие на България“, заяви още държавният глава Румен Радев. 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

30 ноември 2021 | 19:07
Във фокуса на разговора бяха европейската интеграция на Република Северна Македония и бяха разменени мнения по отношение на противодействието на коронавируса в България и Австрия.

30 ноември 2021 | 17:05
Диалогът на високо равнище е от ключово значение за изграждането на доверие и преодоляването на спорните въпроси в отношенията между България и Република Северна Македония. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, които проведоха днес телефонен разговор. Разговорът се проведе по инициатива на премиера на югозападната ни съседка.

30 ноември 2021 | 14:02
Кампания 2020/2021 събра 1 850 000 лв., с които бяха подпомогнати 500 деца и 27 лечебни заведения от цялата страна

30 ноември 2021 | 13:01
За да постигнем демографска устойчивост, трябва да създадем благоприятна среда, която разкрива перспективи за развитие на младежите и всички уязвими социални групи. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с д-р Наталия Канем, заместник-генералния секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението.