НОВИНИ

2021-02-17 15:21:00

Президентът: Залогът на парламентарните избори е дали да продължим със сегашния управленски модел, който води към разпад на държавността

Залогът на парламентарните избори е огромен. Той не е дали да се смени или удължи сегашната власт, а дали да продължим със сегашния управленски модел, който води към разпад на държавността, корупция, бедност, разхищение, ниска ефективност на управлението и към все по-осезаемо изоставане на страната от другите държави от Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос при посещението си в Самоков.

По думите на държавния глава редица партии не се фокусират върху този основен проблем, а отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии и различни социални придобивки. „Точно затова с г-жа Йотова излязохме с нашето послание за нова България с ясно формулирани принципи, приоритети и национална цел – укрепване на държавността“, припомни Румен Радев.

Президентът заяви, че очаква партиите да се произнесат дали ще приемат като своя непосредствена задача в новия парламент реформа на изборното законодателство, така че да се гарантират честни и достъпни избори, ще успеят ли да надмогнат теснопартийните си интереси и да формулират и приложат пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчване на управляващите на  най-високо ниво, ще предприемат ли решителни конституционни и законови промени, така че да се укрепи върховенството на правото, да се извърши адекватна съдебна реформа и да има оптимизация в законотворческия процес, както и ще намерят ли сила да започнат реална борба с корупцията. По думите му партиите трябва да обявят и дали ще направят необходимото, за да имаме свобода на словото и ще предприемат ли решителна политика за прозрачност в управлението и пресичането на кражбите.

Държавния глава заяви, че партиите трябва да се ангажират с тези въпроси сега, защото след изборите ще бъде късно и ако това не се случи, възпроизводството на порочния управленски модел  е гарантирано и ще изживеем поредните разочарования. „Каквито и икономически, социални и всякакви други политики да се предприемат, те отново ще бъдат обречени на провал, както показаха и годините досега“, заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че за реализирането на тези политики е необходима стабилна основа, която да бъде олицетворена със здрава държавност.

Румен Радев коментира и отхвърленото от парламента вето на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс като посочи,  че това е временно решение, обявено под натиска на някаква конюнктура, и няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с Конституцията и с основни човешки права.

Попитан за коментар относно трагедията с 16-годишното момче, което загина от токов удар до оживен булевард  в  София, президентът заяви, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води дотам, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото и това води до такива уродливи инциденти. Румен Радев изрази своите съболезнования към родителите и близките на починалия младеж.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

24 февруари 2021 | 17:05
Илияна Йотова обяви носителя на наградата за специален принос на 10-ите награди на БАИТ, които се проведоха под патронажа на президента Радев

24 февруари 2021 | 14:02
Само ден след като в Държавен вестник беше обнародван Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който беше създаден особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане основни текстове от закона да бъдат обявени за противоконституционни.

23 февруари 2021 | 14:02
Проектът за национален музикален храм на България ще бъде обсъден и в архитектурните среди

23 февруари 2021 | 11:11
Подпомогнати са първите 193 деца със средства от „Българската Коледа”, кампания 2020/2021г. след предложение на Експертния съвет и решение на Комисията към благотворителната инициатива. Общата стойност на направените дарения е в размер на 403 028, 72 лв.