НОВИНИ

2021-02-26 13:17:00

Вицепрезидентът: Често говорим за единение, но бягаме от отговорността да го постигнем

Илияна Йотова откри паметна плоча на Красимир Узунов в родната му Пещера

Днес често говорим за единение, цитираме надписа на старата сграда на българския парламент „Съединението прави силата“. Но колкото по-често го правим, сякаш бягаме от отговорността към това послание. Красимир Узунов беше от малкото хора в България, в чиито думи за единство и патриотизъм нито за миг не прозвуча фалш, защото идваха от сърцето му на голям родолюбец и българин. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Пещера паметна плоча на родната къща на българския военен, журналист, писател и анализатор.

„От Тутракан до Петрич – всички познаваха Краси. Той припомни на поколенията имената на отдавна забравени български герои. Сам почистваше войнишките паметници в България, които собствената ни немарливост остави порутени. Краси е жив и днес чрез своите изследвания, книги, чрез уникалния си почерк на историк и писател, чрез двете си свидни рожби Агенция и Радио „Фокус“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова изтъкна нишката на родолюбието, която Узунов успя да наложи чрез своята медия, успя да достигне и до българите в историческите ни диаспори.

„Със снизходителната си усмивка Краси ни размахва пръст отгоре със заканата: Стегнете се, България е по-важна от всички вас“, подчерта вицепрезидентът и призова всички негови съмишленици заедно да завършат започнатите от Красимир Узунов проекти.

По-рано Илияна Йотова проведе среща с кмета на община Пещера Йордан Младенов.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

9 April 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

9 April 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

8 April 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

7 April 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ