A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined offset: 2

Filename: controllers/news.php

Line Number: 206

- Президент на Република България

2021-02-26 15:26:00

Интервю на вицепрезидента Илияна Йотова за предаването "Лице в лице" по bTV

 
Водещ: Президентът Румен Радев заяви, че заедно с вицепрезидента Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Този беше белязан с напрежение между институцията и правителството. С подкрепа на протестите срещу властта, с много пъти наложено вето върху закони, приети от парламента. В студиото вече е вицепрезидентът Илияна Йотова. Здравейте, госпожо Йотова.
 
Илияна Йотова: Здравейте, госпожо Ризова.
 
Водещ: Аз изброих някои от нещата, с които беше белязан мандатът Ви дотук.
 
Илияна Йотова: Иначе щеше да бъде много дълъг нашият разговор.
 
Водещ: Да, но все пак това аз откроих. Вие какво бихте откроили от вашия мандат?
 
Илияна Йотова: Зависи в каква посока искате да попитате. Аз бих тръгнала от спазените обещания. Защото преди 4 г. президентът Радев заяви, че няма как да чакат от него да бъде следващият церемониалмайстор, че иска да направи, да върне доверието в президентската институция. Защото, само да припомня един дребен факт, който между другото е много важен, че предишният президент завърши с най-ниския рейтинг от всички президенти на България  след промените и с едно съответно много ниско доверие в президентската институция. На следващо място президентът Радев в предизборната си кампания, заяви че не иска да бъде говорител на гражданското общество, но иска да активира гражданското общество в България, за да може да участва реално в управлението на страната и за да се прекрати един монопол на една партия-държава, която искаше да ръководи живота ни. Така че, ако питате с какво аз бих запомнила тези 4 г., е с тези спазени обещания.
 
Водещ: Вие бяхте, как се казва, инфектирана или заболяла от КОВИД, когато, всичко е наред вече…
 
Илияна Йотова: Направо си бях болна.
 
 
Водещ: Болна, да. Защото нали казват инфекционистите да правим разлика между това дали си заразен или си заболял.
 
Илияна Йотова: С двустранна бронхопневмония, очевидно си бях болна.
 
Водещ: Така. Но точно в този период президентът Радев обяви, че вие ще се кандидатирате за втори мандат. Кога го решихте, защото знаете и спекулациите, че в момента точно, когато Вие не сте до него, когато сте в болница, точно тогава е обявена тази кандидатура? Как стана разговорът и откъде дойде идеята отново да се кандидатирате?
 
Илияна Йотова: Мога да поспоря с Вас, че това не е идея, а решение. Това са две много важни неща, защото за мен решението е…
 
Водещ: Изобщо няма да споря.
 
Илияна Йотова: С дълги разговори, дискусии между нас двамата, с един много точен, детайлен анализ какво направихме през тези 4 г., какво отстоявахме, какво успяхме да постигнем, разбира се няма безгрешни хора. Ние също разбираме, че ние може би не за всяка една ситуация сме били прави или, че е имало ситуации, в които сме могли да бъдем и по-добри, но най-вече с това, с което искаме да продължим – връщането на държавността в България. Последните години основно показаха при всяка една криза колко много липсва това. Държавността в този аспект, държавност, която защитава своите граждани, която защитава техните интереси. И особено в много трудни моменти държавността е онази, която гарантира живот, гарантира перспектива, гарантира желанието да се остава тук в България независимо от всичко и да строим България – една перспективна страна, един нов проект за страната ни.
 
Водещ: Вие се приемате като част от един нов проект за родината, за страната, така ли?
 
Илияна Йотова: Да, ние се приемаме. Няма какво да крия, защото каквото и да се говори, и от нашите опоненти, които знаете, че понякога кресчендото избива, президентът Радев направи възможна промяната в България. И дано да сме прави в това, което мислим. То ще се покаже след някой и друг месец на изборите.
 
Водещ: Обаче изникна един проблем, Вие ще кажете дали е проблем. Вашата кандидат-президентска двойка тогава беше издигната от БСП. Сега БСП мълчи. Разбира се казват, че след изборите ще се произнесат. Това част от проблем между БСП и президента Радев ли е или е някаква тактика?
 
Илияна Йотова: Вижте, на този въпрос има поне няколко хора, които трябва да отговорят, но аз ще си позволя да отговоря от собствена гледна точка. Този въпрос неизменно е свързан с подкрепата на социалистите, на БСП. За тези 4 г. за секунда аз не съм почувствала някой да е оттеглил доверието от нас. Нещо повече, в ситуации, в които ни е било много трудно, хора са се обаждали, цели организации за подкрепа, със съвети, за това как според тях трябва да се постъпи в един или в друг момент. Нека да се върнем и през 2016 г., когато бяха издигнати нашите кандидатури, моята кандидатура беше издигната преди тази на господин Радев. 
 
Водещ: Нека да кажем - вие сте си чисто партийна кандидатура, член на БСП.
 
Илияна Йотова: Аз никога не съм го криела, напротив.
 
Водещ: Аз знам, че не го криете.
 
Илияна Йотова: Цялата моя биография и аз се гордея, че имам такава биография и имам такова високо доверие през 2016 г., пак казвам, не смятам че е намаляло. Но нека да се върнем на един момент, който си струва да бъде казан в прав текст. 2016 г. току-що избрана за председател на партията, Корнелия Нинова предприе един много смел ход, издигайки кандидатурата на господин Румен Радев. Аз познавам добре БСП. Тя на моменти може да бъде доста консервативна партия и много трудно приема нещо така изведнъж и нов човек. Корнелия Нинова успя с много сериозно аргументи да го наложи и пред Националния съвет, и след това през цялата кампания, която правихме заедно. И между другото една наистина много стойностна кампания, част с която започнах в началото на нашия разговор. 4 г. по-късно председателят на БСП може да се похвали, че успешно е защитила тази кандидатура, 4 г. по-късно. И какво ще реши БСП оттук нататък, предстои да видим след парламентарните избори и диалогът с тях никога не е прекъсвал. Но има нещо, което е още по-важно. В предизборната кампания ние обещахме с Румен Радев, че в президентската институция приключваме с партийните дела. И аз мога да ви кажа, защото аз съм партийният човек в тази двойка, че през всичките тези години нашите контакти, диалог с гражданското общество, с различни други политически формации, определено стана много по-голямо.
 
Водещ: И все пак, защо според вас БСП все още не казва дали ви подкрепя или не? Задавам още по-конкретно въпроса си – има спекулация, че има някакъв разрив, напрежение между президента Радев и Корнелия Нинова?
 
Илияна Йотова: Не. Такъв разрив и това са наистина спекулации, защото много е лесно в България на принципа „разделяй и владей“, когато вбиеш клинов, такъв опит имаше и при президентската двойка между мен и господин Радев. Нали, неслучайни бяха сигналите, че БСП може да издигне моята кандидатура за следващия президентски мандат, че не е доволна от господин Радев. Когато човек е честен, защото ние обявихме нашата кандидатура с единственото желание да бъдем честни пред хората и да кажем, че каквото и да ни коства, няма да бъдем втори мандат резултат от задкулисни преговори, пазарлъци и договорки. Така че това е отговорът на моя въпрос. Аз пак казвам, въпросът с доверието е много важно.
 
Водещ: За вас е логично БСП не ви подкрепи, веднага след като го обявихте, така ли. Така ли – БСП, чиято кандидатура…
 
Илияна Йотова: Не е вярно това. Тук можем да спорим много, защото дори и в дните, които прекарах в болница, аз получих много обаждания, много есемеси от хора, които казват „браво за смелостта, ние сме зад вас“ и това бяха хора от БСП, и от ръководството, разбира се.
 
Водещ: Да, но това са индивидуални актове.  Всеки може да ви се обади, и от СДС някой може да ви звънне.
 
Илияна Йотова: Между другото от СДС не, но от други десни формации да.
 
Водещ: Въпросът е разочаровани ли сте?
 
Илияна Йотова: Не.
 
Водещ: Очаквахте ли по-бърза реакция на БСП, след като вие обявихте, че ще се кандидатирате?
 
Илияна Йотова: Аз пак казвам, не възприемам реакцията на БСП като двоумение. 
 
Водещ: А как я възприемате?
 
Илияна Йотова: Възприемам я като подкрепа и като начин, по който ще формираме своята кампания веднага след парламентарните избори. Предстоят разговори.
 
Водещ: Да, предстоят разговори, но това е странно, което казвате – когато има мълчание, вие казвате не е двоумение. Те са си го решили, но си мълчат, пазят си го в тайна.
 
Илияна Йотова: Вижте, аз съм от хората, когато нещо не ми е ясно, отивам и питам.
 
Водещ: Питахте ли Нинова?
 
Илияна Йотова: Не, не съм я питала, защото влязох в болница, това е цялата история. Но ми предстои разговор, разбира се, с госпожа Нинова, ще видим какво са решили те и каква е тяхната стратегия, тяхната тактика. Ние сме хора и колкото повече се изговарят тези неща, толкова по-добре.
 
Водещ: Това е безспорно. Знаете, през цялото време на вашия мандат има един упрек от мнозина, подозрения също можем да го наречем, че на практика Румен Радев е човек на Москва, на Русия в българската политика. Знаете още при издигането си срещата на Нинова с Решетников и продължаващите въпроси след това.
 
Илияна Йотова:  Аз последната среща с Решетников и с това, което споменавате, няма как да зная, поради простата причина, че не зная за такава среща и никога не съм била част от нея, нито пък някой ме е информирал дали е имало такава среща. По-скоро според мен и това са някакви спекулации. Вижте, едно от обещанията на Румен Радев беше балансираната външна политика. Балансирана външна политика и смятам, че той много успешно я защити през тези 4 г. Даже, как да Ви кажа, от бивши президенти чувам сега, че той нямал достатъчно външнополитически изяви. Това всичко е, говоря ви като бивш евродепутат, все пак 10 г. успях да науча много неща от европейската политика, първо, това не е вярно. И като се отиде на сайта на президентството и се видят срещите, контактите на президента Радев, ще се види , че това не е така. Второ, аз не смятам, че срещите и контактите с чужди делегации, с чужди ръководства са нещо като да си купиш зеленчуци на пазар. Колкото повече, толкова по-добре. Важното е какво има зад тези срещи и какво си извоювал за страната си, как си я поставил в геополитически план.
 
Водещ: Именно, това е знак. Тези срещи, може нищо да не купиш, да не продадеш, но са знак за подкрепа и уважение.
 
Илияна Йотова: И сега минавам на конкретика. Първо, на мен ми беше много приятно в началото на мандата, когато бивши мои колеги евродепутати ми написаха много добри думи за президента Радев. Спомняте си, че тогава той представи България на годишнината от подписването на Римския договор и беше един от малкото политици в Европа, който защити кохезионната политика – нещо, от което Източна Европа и Централна Европа се нуждаят страшно много. Те са, разбира се, хора с много голям опит и могат да преценят тези неща. Второ, за тези 4 г. президентът Радев беше обвиняван както за прекалени връзки с Кремъл, така и с проамериканска политика. Спомнете си цялата история около Трите морета, този проект, който е започнат от предишен президент и който леко се забавлявам, че говорят хора, които изобщо не знаят какъв е проектът, но в България това да речем не е прецедент. Самият факт, че той е подозиран в прекалено тесни отношения с различните връхчета на този триъгълник, означава че той е постигнал целта си за балансираната външна политика. Само да Ви припомня нещо и по отношение на Русия. Само след няколко дни е нашият национален празник. Румен Радев беше този, който и с цената на това да бъде обвиняван, както Вие преди малко цитирате, върна мястото на Русия в българската история по отношение на освободителната война, защото си спомняте предишните 5 г., че Русия не беше дори споменавана на този празник. Така че, когато се говорят на ангро тези неща, нека все пак да четем и да бъдем поне малко достоверни в това, което говорим.
 
Водещ: Знам, че много често се казва страхуваме се, че изборите няма да бъдат честни. Вие и президентът Радев го е казвал няколко пъти, търсеше гаранции за това с тези срещи, които направи в президентството преди датата на изборите, кажете какво Ви дава основание да смятате, че тези избори няма да са честни?
 
Илияна Йотова: Много неща. Този разговор е много дълъг и може би си заслужава преди да започне предизборната кампания да направим наистина малко по-дълъг този разговор. Първо, тези срещи, които вие цитирахте, на които и аз присъствах, бяха заключителният етап на едни много дълги консултации, продължили година и половина общо. Защото се започна още през 2019 г. с първо различните институции, които участват в правенето на избори, електронно управление, ЦИК, Информационно обслужване, ГРАО и т.н. След това поканихме политическите партии. ГЕРБ не се отзоваха, дойдоха всички останали. След това с различни граждански организации, за да се стигне до този заключителен етап на едни безпрецедентни, мащабни по своя характер консултации, които ние нарочно настояхме да се предават онлайн, нека хората, които се интересуват да видят кой каква позиция е заел, за какво се е борил и какво в крайна сметка е постигнал.
 
Водещ: Там ли се появиха съмненията, че изборите няма да са честни?
 
Илияна Йотова: Нямаше партия, госпожо Ризова, включително и управляващата партия, които да изразят някакви резерви по отношение на определена част от изборния процес. Затова ние искахме няколко неща. Първо, за мен продължава да бъде несериозно да не се отвори Изборния кодекс, където всички тези нови неща във връзка с пандемията да не бъдат описани, да се даде възможност на повече наши сънародници отвън да гласуват при условията на пандемия, да има видеонаблюдение. Защото пак казвам, дори управляващата партия изрази тези съмнения. Тъй като ние сме свикнали да бъдем по някакъв начин…
 
Водещ: Какво казаха?
 
Илияна Йотова: На самите консултации. Изразиха съмнение във видеонаблюдението, защото щяло да настане хаос, както било станало еди къде си, еди как си, т.е. ние работихме и имахме аргументи, горе-долу в една и съща посока, но тъй като все пак предложенията бяха на другите партии, основно на БСП и на извънпарламентарните, на десницата, и защото ясно беше отношението на президента, да се направи точно обратното. Но това пак не е в полза на никого, разберете. От 2014 г., когато е направен Изборен кодекс, той е ремонтиран сигурно около 20 пъти, кажете ми сериозно ли е това за една европейска държава и всеки път питаме Венецианската комисия и всеки път в 12 без 5. Не е там проблемът. Дайте веднъж за винаги да го направим. 5 г. ние като държава не можем да решим машинното гласуване. Добре, каква е оценката за всички нас, аз слагам всички на една линия тук, като 5 г. ние по отношение на машините тъкмо се стигне до някакъв етап и се връща всичко от начало. Виждате ли за какво недоверие помежду ни става дума. Последното решение на управляващото мнозинство в сегашния парламент е след като веднъж беше взето решението да се гласува изцяло машинно, да се върнем към смесената система. Аз затова пак ви казвам, те имат някакво основание да мислят, че има някакви проблеми в изборния процес. Само че не можа да се постигне някакъв консенсус в това отношение. Дано следващият парламент да бъде по-мъдър.
 
Водещ: А датата 4 април грешно решение ли беше?
 
Илияна Йотова: Не, не беше грешно решение.
 
Водещ: Защо? Католическият Великден? Арменският?
 
Илияна Йотова: Ние много дискутирахме. Вижте, аз се доверявам на писмата, които ние получихме от католическата общност, в което хората казаха, че това за тях няма абсолютно никакво значение, не се месят в политическите дела, така както между другото помолиха да не се месим в техните дела, защото виждам, че има доста попълзновения от някои политици. Що се отнася до самата дата, веднага след обявяването от президента, всички партии казаха добре, това е датата, тръгваме да работим. Има избори. Единствените, на които им беше крива датата, бяха ГЕРБ.
 
Водещ: Това ли е единственият мотив  според вас, че ако датата е по-късна, Борисов трябва да работи без парламент? Това ли е основният мотив?
 
Илияна Йотова: Има го и това, макар че той Борисов си работи без парламент няколко мандата, това не е основният критерий.
 
Водещ: Подкрепата ви за протестите, защо беше толкова силна, включително с лозунга „Мутри, вън“, включително с юмрука на Радев, вие също стояхте до него, когато излизаше да се вижда с протестиращите? Защо ги подкрепихте?
 
Илияна Йотова: Само че тук съм длъжна да започна с едно изречение пред скоба. Протестите започнаха заради подкрепата за нас, за нашата институция. Що се отнася за подкрепата на хората, които искаха и излязоха навън, защото този протест каза всичко онова, и казваше всичко онова, което и нашата политика – смяната на модела, гражданското общество, което в крайна сметка показа, че повече не се страхува. Не се страхува от това, че ще загуби работата си, ако нямаш онази, спомняте ли си, една бележчица за членство в ГЕРБ, иначе не те взимат на работа? Или губиш работа, ако случайно имаш друго мнение, различно от това, което има управляващата партия. И най-вече това не беше просто протест, това не беше просто бунт, а една нова енергия на хора, които казаха "Искаме да променим държавата! Ние не искаме повече да ходим навън, искаме да стоим тук и  да си строим нашата България!" Това е тази енергия, която как си представяте, че няма да я подкрепим? Тя даже заслужаваше още по-голяма подкрепа, ако питате мен. Защото освен хората, които всяка вечер протестираха на българските площади, не само в столицата, имаше много хора, които по някаква причина не можеха да са там, те бяха вкъщи, но те бяха до хората от площадите. И не може да има двоумение в подкрепата на всичко онова, което те поискаха. Тези хора ни казаха, те казаха на всички нас, но това, което е още по-силното, те си го говореха помежду си, казаха: "Ние не искаме повече да живеем в страна, която има запазеното последно място във всяко едно отношение – демография, бедност, неграмотност, най-много работещи бедни хора". И това между другото са констатации, които забележете, не ги правя аз, защото примерно съм опозиционно настроена, или съм опозиция толкова години, това беше на БСП основните тези, но не само на БСП, това са официалните констатации в официален документ на България за развитието до 2030 г., документ на нашето финансово министерство, на това мнозинство и на това правителство. Тези хора казаха ние сме в криза, целият свят е в криза, но за разлика от нас, перспективните държави мислят и за след КОВИД, постковидният период, когато ще са по-страшни фантом-кризите, кризите на неравенствата, кризите на това, че за момента само за декември месец са похарчени около 7 милиарда. И аз не съм срещу това да се дават пари и да се подпомагат бизнеси и хора, а срещу това, че харчиш, но не си направил онази програма, за да има възвращаемост. За да се завърти икономиката. До ден-днешен господин Дончев не е представил пред българската общественост както трябва Плана за възстановяване. Не е въпросът да похарчиш само  тези 12 милиарда, които са определени за България, а да проведеш онази сериозна дискусия с хората в България. Защото, госпожо Ризова, малко се говори за това. Но това са дългове. Това са дългове на целия ЕС, но са дългове и за нас. Те са дългове, защото една част от тези средства трябва да се върнат през мобилизирането на така наречените собствени ресурси. Между другото, много лесно похарчваме хората в България. Аз си спомням преди години господин Калфин беше част от една работна група в ЕС, бяха го поканили, защото той безспорно е добър капацитет, за какво означава така наречените собствени ресурси. Всъщност, казано простичко, това означава кои са онези новите налози в ЕС и те естествено се събират от държавите-членки, за да има пари, тъй като госпожа Фон дер Лайен трябва да отиде да емитира облигации, но тя трябва да обиколи пазарите, за да вземе тези заеми, за да станат 750 милиарда, които за 30 г. напред са дългове. И там са продажбата, търговията с емисии, там са новите данъци върху пластмасите. Тези разговори въобще не ги водим в България.
 
Водещ: Какво казвате – сега вземаме едни пари, които после трябва да плащаме, това ли казвате?
 
Илияна Йотова: Ние всички трябва да ги плащаме.
 
Водещ: Кога? Нали става дума за някакъв много дълъг период?
 
Илияна Йотова: Знаете ли, 30 г. Ви уверявам, че не е много дълъг период, защото Вие сте по-млад човек, но преди 30 г. станаха промените в България, преди цели 30 г., а ни се струва, че е един век. А те минаха ей така като един миг. Дори децата ни в момента, работещите ни деца в момента вече ще търпят последствията от тези дългове. Не говорим за кой знае какви поколения напред. А в крайна сметка кой ни дава да задлъжняваме внуците и децата ни по този начин. И сега тук трябва да се състои този разговор. А ние до ден днешен дори темата за възстановяването, за тази програма, която уж трябва да изпратим в Брюксел, не минава през българския парламент. И Вие ми казвате нали, парламентът, премиерът защо не ходи и кое е било по-важното. Ето това означава смяната на модела.
 
Водещ: Още един въпрос. През цялото време, казват управляващите Радев води война с нас. Каквото направим, все не е доволен. Каквото и да кажем, перифразирам разбира се, но общо-взето непрекъснато ни атакува при всяка публична изява. Нали уж, макар че по Конституция не е така, както цитират обединител, но все пак трябва да олицетворява единството на нацията, а той непрекъснато бие по управлението, където и да се появи. Тази война не води ли до проблем?
 
Илияна Йотова: Единството на нацията не означава да стоиш пред изпълнителната власт, да те пошляпват зад врата, извинявам се за грубия израз, знам че не ми отива в момента, да позволяваш някой да ти казва стоиш тук на този президентски пост и ми топлиш мястото, после ще видим, а означава една силна, различна личност, която няма нищо лично с Борисов или с ГЕРБ, или с който и да било, а различен поглед за това как трябва да се прави политика в една европейска държава. Прозрачно, с участието на хората, не на определени кръгове. С ликвидиране на корупционни практики. С това действително да имаме грижа за бизнеса, не само за част от бизнеса. Много други неща, които вече толкова пъти сме повтаряли и които в крайна сметка, говорихме и преди 4 г. в нашата предизборна кампания – 2 милиона и 68 хиляди човека повярваха и заложиха на нас, защото те искат очевидно това да се промени. 4 г. по-късно ние казваме – да, продължаваме напред с тези неща. Със същите политики. 
 
Водещ: Финално изречение.
 
Илияна Йотова:  Да, финално изречение ще ви кажа. То ще звучи малко метафорично, защото имаме и една друга голяма тема, която не ни остана време да коментираме, но нека ситуацията, която в момента става с ваксините в България да не е следващото „срутище“. Казвам го с голяма тревога и не със злорадство, защото цял живот живея сред лекари и в момента върху тях се изсипва всичко. И ще завърша наистина метафорично малко и ще ви кажа, че всички ние българи сме заинтересовани от това да живеем в страна, в която пътят към храма не се чупи. И често срещаното явление цунами в Перловската река не вдига релсите, не зейват най-големите дупки пред една от най-авторитетните болници в София, в столицата. И децата ни не мрат от шахти. Това означава за мен смяна на модела. И това е веруюто и онзи проект за България, за който мечтаем и за който ще дадем всичко от себе си с президента Радев.
 
Водещ: Благодаря Ви.
 
Илияна Йотова:  И аз благодаря.