НОВИНИ

2021-05-05 12:29:00

Президентът Румен Радев възложи на парламентарната група на „БСП за България“ да излъчи кандидат за министър-председател

Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова подчерта, че няма обективна възможност за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев, съгласно конституционната процедура, днес възложи на парламентарната група на „БСП за България“ да излъчи кандидат за министър-председател, на когото да бъде връчен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова подчерта, че в настоящата ситуация липсва обективна възможност за съставяне на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание.

„Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората. Да приеме социални мерки за помощ на хората в кризата, да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса, стабилизиране на икономиката, да подготви Плана за възстановяване и устойчивост за бъдещите години за България и да започне истинска ревизия за разграждане на „модела Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, уви тази ръка не беше поета“, заяви Корнелия Нинови и добави, че новите политически субекти в парламента са декларирали, че не биха подкрепили правителство на левицата.

„В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори“, посочи държавният глава. Румен Радев заяви също така, че ако и след предстоящите парламентарни избори се стигне до същата ситуация парламентът да не може да състави правителство, има риск България да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза.

Политическите партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят поведението си и да търсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България – възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността, призова още президентът. „Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори“, заяви държавният глава.

Румен Радев обяви решението си новосформираната Централна избирателна комисия да встъпи в правомощията си едновременно с разпускането на 45-ото Народно събрание и с издаването на указ за насрочване на предсрочни парламентарни избори. По думите на президента, най-вероятната дата за обнародване на указа е 11-и май, като в този случай парламентарните избори ще се проведат на 11-и юли.

Държавният глава обяви също така, че в рамките на днешния ден ще бъдат проведени консултации с парламентарно представените партии и коалиции, на които да бъдат представени техните предложения за членове на Централна избирателна комисия. Комисия в президентската институция ще провери съответствието на кандидатурите с предварително обявените критерии на 6 май, а на 7-и май ще се състои и публичното изслушване на номинираните кандидати.

По думите на държавния глава бъдещия служебният кабинет трябва да се състои от уважавани експерти, които независимо от своите политически пристрастия, да бъдат обединени от целта за провеждане на честни избори и справяне с последствията от здравната и политическата криза в страната.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

11 юни 2021 | 18:06
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които двустранното партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

11 юни 2021 | 15:03
За по-амбициозни и резултатни отношения между Република България и Република Ирак се обявиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и Нейно Превъзходителство Лина Джалал Омар Тофик. Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество между двете държави в широк кръг от сфери.

11 юни 2021 | 15:03
На 10 юни 2021 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

11 юни 2021 | 11:11
„Героите на национално-освободителните борби се изправиха с пушка в ръка срещу петвековния поробител. Имаше и други, не по-малко силни герои, които родиха българската нация и укрепнаха българската интелектуална мощ, създадоха българските духовни институции.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Трявна.